عدم حمایت دولت از صادرات ماکارونی

صنایع غذایی: یکی از گلایه مندی های اصلی تولیدکنندگان و صادرکنندگان ماکارونی این است که در سال‌های اخیر، دولت از صادرات ماکارونی هیچ حمایتی نکرده است. در همین حال بالا رفتن قیمت تمام شده، ماکارونی تولیدشده در ایران را بیش از پیش از بازارهای جهانی دور کرده و عدم حمایت دولت در خصوص تامین ارز، موانع صادراتی را افزایش داده که تمام اینها هشداری برای از دست رفتن تدریجی بازارهای صادراتی است. در گفت و گویی که با نبی الله نوری نسب، مدیرعامل ماکارونی سمیرا داشتیم به بررسی موضوعات و مسایل تولید و صادرات ماکارونی پرداختیم که در ادامه از نظرتان می گذرد.

با توجه به چالش‌های متعددی که در طول یک سال گذشته درخصوص تأمین گندم، افزایش قیمت و کیفیت وجود دارد، لطفا آخرین وضعیت تأمین آرد برای تولید ماکارونی را تشریح کنید.
اقدامات واحد غله و خدمات بازرگانی در زمینه تامین گندم موجب شد که خوشبختانه طی یک سال گذشته با همکاری کارخانجات آردسازی، معضلی در زمینه تامین گندم جهت تولید وجود نداشته باشد. البته به تازگی آردهای ارسالی دارای کیفیت گلوتن مطلوبی نیست و این موضوع باعث افزایش مصرف گلوتن و افزایش هزینه سربار و در نهایت کیفیت کم آردهای دریافتی می شود که افت کیفیت محصول پاستا را به دنبال دارد؛ از همین رو بابت کیفیت گندم های داخلی گلایه مندی هایی وجود دارد.
همچنین افزایش قیمت گندم منجر به افزایش قیمت تمام شده محصول می شود؛ بنابراین در صورت افزایش قیمت، باید یارانه گندم به کارخانجات تولید ماکارونی نیز تعلق بگیرد. باید تاکید کنم که مصرف گلوتن جهت بهبود ساختار کیفی آردهای مصرفی، سبب افزایش قیمت تمام شده محصول برای تولید کننده می شود.

مهمترین چالش امروز تولید و صادرات ماکارونی چیست؟
گندم تنها یکی از مولفه‌های دخیل در قیمت تمام شده ماکارونی نیست و سایر مولفه ها از جمله افزودنی ها (گلوتن و بتا کاروتن)، فیلم های بسته بندی، کارتن، انرژی مصرفی و دستمزد پرسنل و …. نیز بر قیمت تمام شده موثر هستند.
متاسفانه سهمیه صادرات ما از قیمت تمام شده داخلی تاثیر می‌پذیرد و سال‌هاست که دولت از صادرات ماکارونی هیچ حمایتی نکرده است و هر چه قیمت تمام شده بالا می‌رود، از بازارهای جهانی دورتر می‌شویم. همچنین به علت عدم حمایت کامل دولت در خصوص تامین ارز جهت خرید تجهیزات تولید و افزایش قیمت تمام شده ماکارونی، موانع صادراتی افزایش یافته و به جرات می‌توان گفت با وجود تلاش‌های زیادی که سال‌ها کارخانجات تولید ماکارونی در بازارهای صادراتی منطقه داشته اند و با حضور رقبایی قدرتمند مانند کشور ترکیه در منطقه، بازارهای صادراتی را رفته‌رفته از دست خواهیم داد.

با توجه به انتخاب رییس‌ جمهور جدید، مهم ترین اولویت‌های دولت برای رفع موانع تولید را شرح دهید.
اصلاح وضعیت اقتصادی و پشتیبانی از تولید داخلی، حمایت از تولیدکنندگان داخلی به منظور صادرات، در نظر گرفتن تسهیلات با درصد بهره پایین و قرار دادن موانع پیش روی واردات محصولاتی که مشابه آن در کشور تولید می شود، از مهم ترین این اولویت هاست. تلاش در جهت رفع تحریم ها، در اولویت قرار دادن حل مسایل اقتصادی مردم و حمایت از جوانان و تشویق آنها به اشتغال در صنعت با توجه به کمبود نیروی انسانی متخصص، از دیگر اولویت هایی است که باید مدنظر قرار بگیرد.

لطفا مختصری درباره تولید و صادرات شرکت توضیح دهید و بفرمایید در آینده چه برنامه‌هایی دارید؟
ماکارونی به دلیل سهل الوصول بودن و قیمت مناسب تر نسبت به سایر اقلام خوراکی و ایجاد ارزش افزوده بالا سهم عمده‌ای از اقتصاد کشورها را به خود اختصاص داده است. این صنعت علاوه بر تاثیری که بر تامین مواد غذایی مردم هر کشوری دارد، می‌تواند نقش موثری در درآمدزایی کشورهای مختلف نیز داشته باشد.
در همین حال کشورهای افغانستان، عراق، امارات، بحرین، ترکمنستان، عمان، ارمنستان، کویت، هند، سوریه، پاکستان، قطر و قزاقستان در آسیا دارای ظرفیت مصرف خوبی برای صادرات ماکارونی هستند. از آفریقا، کانادا و روسیه نیز می توان به عنوان مقصدهای صادراتی مناسب نام برد. همچنین امارات، عمان و هند از بازارهای با ظرفیت بالا برای صادرات ماکارونی هستند. در عین حال عراق و افغانستان از کشورهای با بازار اشباع شده برای صادرات ماکارونی از ایران به شمار می آیند.
اما این واحد به منظور افزایش رضایت مشتری، تولید محصول مطابق با سلیقه های متفاوت مصرف کنندگان و رقابت در بازارهای داخلی و خارجی، اقدام به افزایش ظرفیت و تولید محصولات پاستا با تنوع بیشتر کرده است. در همین حال انتظار داریم که با افزایش بهره وری تولید و حمایت دولت، بتوانیم به اهداف خود دست بیابیم و علاوه بر توزیع محصولات بیشتر خود در بازارهای داخلی، سهم بسزایی در صادرات محصولات پاستا در کشورهای منطقه و همچنین کمک در اشتغال زایی نیروهای جوان، تحصیل کرده و متخصص کشورمان داشته باشیم.

با توجه به افزایش قیمت برنج، برای ارتقای مصرف سرانه ماکارونی چه پیشنهادهایی دارید؟
ویژگی هایی مانند ارزش غذایی بالا در عین ساده و سالم بودن آن به نسبت سایر مواد غذایی تولید شده به روش صنعتی، قیمت ارزان، نگهداری و آماده سازی آسان، فناوری مدرن مورد استفاده در تولید آن، در دسترس بودن آسان، افزایش ارزش غذایی و طعم با سس های اضافی، از دلایل اصلی افزایش تقاضای ماکارونی است. همچنین از آنجا که می توان آن را با مواد مختلف تهیه کرد، جوامع مختلف با فرهنگ های غذایی مختلف آن را پذیرفته اند. ولی متاسفانه در ایران با توجه به افزایش مصرف سرانه برنج در کشور و واردات برنج با قیمت کم و تنوع پخت غذا با برنج، مصرف سرانه ماکارونی پایین است و در این زمینه تبلیغات مناسبی صورت نگرفته است. علاوه بر این، اغلب بر این باور هستند که مصرف ماکارونی به علت بالا بودن میزان کربوهیدرات سبب افزایش وزن می شود.
این واحد با بررسی نظرات و شکایات مشتریان در واحد CRM و تقدیر از مشتریانی که تلاش در جهت اعلام نقطه نظرات خود دارند، تولید محصولات باکیفیت بالاتر و خرید دستگاه های به روز تولید ماکارونی از کشور ایتالیا را به منظور افزایش تنوع تولید محصولات مطابق با سلیقه های مختلف از جمله کودکان، ورزشکاران و افراد سالمند در دستور کار قرار داده و امید به افزایش مصرف سرانه ماکارونی در کشور دارد.
در نهایت باید بگویم که افزایش سرانه مصرف ماکارونی در ایران نیازمند ترویج، تولید باکیفیت، ارایه تنوع، تحقیقات بیشتر، ارایه تسهیلات و تخفیفات، کمک به تولیدکنندگان توسط دولت به منظور تولید ماکارونی با قیمت تمام شده کمتر و استفاده از ماکارونی به عنوان غذای اصلی در وعده‌های غذایی است.

 

عدم حمایت دولت از صادرات ماکارونی
عدم حمایت دولت از صادرات ماکارونی



منبع

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها