صنایع غذایی: در یازدهمین نمایشگاه نوشیدنیها، چای، قهوه و صنایع وابسته که در جریان مراسم افتتاح آن، از یک برنامه راهبردی رونمایی شد؛ برنامه ای که در آن به نوعی تمام موارد مرتبط با این صنعت مهم، لحاظ شده است. چنانچه این برنامه در 4 سال آینده اجرایی شود، میتواند به رفع بخش مهمی از چالشها و مشکلات این صنعت کمک کند. آنچه در ادامه میخوانید، ماحصل گفتوگوی ما با نازنین دارابزاده،مدیرکل دفتر غذا و داروی وزارت صمت درباره این صنعت و سایر مسایل مربوط به این بخش است.
صنعت نوشیدنیها را چگونه ارزیابی میکنید و این صنعت با چه چالشهایی مواجه است؟
در زمان افتتاحیه نمایشگاه از یک برنامه راهبردی رونمایی شد که در این برنامه سعی کردهایم برای 4 سال آینده چشماندازی از مهمترین چالشهای این صنعت، راهکارهای رفع آنها، نقاط قوت، اقدامات لازم برای صادراتی تر شدن و سلامت محورتر شدن ارایه دهیم و به سمتی حرکت کنیم که با حفظ کیفیت، کمیت کالایی هم در سبد تولیدات وجود داشته باشد و سلامت مصرفکننده حفظ شود. امیدواریم این برنامه اجرایی شود؛ زیرا این برنامه فراسازمانی است و وزارت صمت فقط متولی بخشی از این برنامه راهبردی است و باید سایر بخشها مانند وزارت بهداشت، سازمان ملی استاندارد و سایر سازمانهای بالادستی همراهی کنند تا بتوانیم به افق و چشماندازی برای 4 سال آینده که ترسیم کردهایم، دست پیدا کنیم. به طور کلی صنایع غذایی ما جزو بهترین صنایع کشور محسوب می شود و صنعت نوشیدنی هم از این موضوع مستثنی نیست و این صنعت، به لحاظ کیفیت تکنولوژی یعنی استفاده از دستگاهها و فناوریهایهای تک، بسیار توانمند است. شرکتهای حاضر در یازدهمین نمایشگاه نوشیدنیها، چای، قهوه و صنایع وابسته، دستگاههای تماماً ایرانی تولید کردهاند و این کمک بسیاری میکند که دستگاهها را طوری تولید و نرمالایز کنیم که متناسب با ذائقه ایرانی، محصولات را به تولید برساند و سپس در گام بعدی، دستگاهها صادراتی شود.
ما باید در صنایع و از جمله در صنعت نوشیدنیها و قهوه به این سمت برویم که ارزبری را کاهش دهیم و ارزآوری داشته باشیم. ما هم کمک میکنیم تا برای کشور ارزآوری، صورت بگیرد و شرکتها، دستگاهها و مواد اولیه را تا نهایت مقدار ممکن تولید کنند به جز موادی که ناچار به واردات آن هستیم؛ مانند قهوه.
بزرگترین مشکل تولیدکنندگان این صنعت، تأمین مواد اولیه بستهبندی از بورس است و در این رابطه پتروشیمیها همکاری نمیکنند. در این رابطه وزارت صمت، کمکی میکند؟
در حال برگزاری جلسات و رایزنیهایی برای حل مسأله مواد بستهبندی پتروشیمی هستیم و امیدواریم جلسات مثمرثمر باشد. تولیدکنندگان به برخی از مواد پتروشیمی به سختی میتوانند دسترسی پیدا کنند و مختص این حوزه نیست. در چند ماه اخیر تلاشهای بسیاری کردهایم تا این مشکل را مرتفع کنیم که در آینده نزدیک این اتفاق رخ خواهد داد.
یکی از مشکلاتی که تولیدکنندگان نوشیدنی بر پایه قهوه دارند این است که دانه سبزه قهوه فوقالعاده فسادپذیر است و گمرک همراهی خاصی نمیکند و گاهی اوقات محصول، اکسپایر میشود و مجبور به ثبت سفارش دوباره هستند. آیا در این رابطه تعاملی با گمرک داشتهاید؟
در حوزه واردات قهوه سبز، متولی وزارت جهادکشاورزی است و وزارت صمت نمیتواند ورود کند ولی زمانی که تولیدکنندگان مراجعه میکنند، سعی میکنیم که مسأله را حل کنیم و فقط مسأله گمرک نیست بلکه باید وزارت جهادکشاورزی، موضوع را مرتفع کند. تنها حوزهای که بهصورت مشترک بین چند وزارتخانه فعالیت میکند، حوزه غذا و دارو است و این مشترک بودن در برخی موارد، مزیت و در برخی موارد، عیب است. معتقدیم که وزارتخانهها باید بهعنوان یک بدنه واحد، دیده شوند و بخش خصوصی در مواجهه با هریک از این وزارتخانهها نباید با مشکلی مواجه شود اما موضوع این است که واردات دانه سبز قهوه با وزارت جهادکشاورزی است و امیدواریم این وزارتخانه تمهیدات لازم را داشته باشد.