صنایع غذایی: شعار سال مهارم تورم و رشد تولید است اما قیمتگذاری دستور با این مهم مغایر است.
به گزارش خبرنگار ما، محمد میررضوی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران در حاشیه سیامین نمایشگاه بینالمللی «ایران اگروفود» ضمن بیان این مطلب افزود: شعار مهار تورم و رشد تولید ارتباط مستقیمی بههم دارند ولی متأسفانه در صنعت غذا بهخصوص صنایع کنسروی قیمتگذاری دستوری مشکلات بسیاری را برای صاحبان واحدهای تولیدی بهوجود آورده است. وقتی دو محصول اصلی این صنعت مثل رب گوجه و تن ماهی قیمت جدید آن منوط به قیمت پیشین آن شد تا به امروز که یکسال از این تصمیم توسط ستاد تنظیم بازار میگذرد هنوز قانون قیمت پیشین حذف نشده است و صنعت را دچار مشکلات بسیاری کرده است.
میررضوی ادامه داد: بنده اوایل سال در نامهای به معاون اول رئیس جمهور و رئیس ستاد تنظیم بازار اشاره داشتم که ستاد تنظیم بازار کشور در پایان سال 1400 بدون در نظر گرفتن همه جوانب کارشناسی کنسرو ماهی تن و کنسرو رب گوجهفرنگی را مشموم قیمتگذاری پیشین کرد و درخواست کردم در کوتاهترین زمان ممکن رب گوجه، کنسرو تن ماهی از شمول قیمتگذاری پیشین خارج شود. اما با توجه به موافقت ضمنی آقای مخبر هنوز این مهم میسر نشده است.
وی افزود: تولیدکنندگان خواستار این هستند که به جای قیمتگذاری پیشینی (یعنی لزوم دریافت مجوز برای تغییر قیمت محصولات) مشمول قیمتگذاری پسینی باشند. یعنی دستگاههای ناظر بر قیمت محصولات جدید آنها نظارت کنند و درصورت تخلف و گرانفروشی با آنها برخورد کنند، اما مجبور به اخذ مجوز افزایش قیمت نباشند.
میررضوی درخصوص گرانی مواد اولیه محصولات کنسروی و تأثیر آن به قیمت تمام شده محصول نهایی نیز گفت: تن ماهی و رب گوجه فرنگی دو قلم از صنایع کنسروی کشور هستند که مشمول قیمت گذاری دستوری بوده و نرخ آنها از سوی سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان تعیین میشود. در حالی که گوجه فرنگی در میادین تره بار مرکز شهر حدود ۱۰ هزار تومان است و نسبت به نرخ آن در نیمه دوم سال روند کاهشی داشته تولیدکنندگان رب گوجه فرنگی گلایه مند از عدم تغییر قیمت این محصول غذایی هستند.
میررضوی، درباره چرایی این موضوع گفت: امسال نرخ گوجه فرنگی تحویلی به کارخانههای گوجه فرنگی بین ۵ تا ۵,۵۰۰ هزار تومان بوده و نسبت به سال گذشته بیش از ۸۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه قیمت گوجه فرنگی تحویلی به کارخانههای رب گوجه سال ۱۴۰۱، ۳ هزار تومان بود، افزود: در کنار افزایش قیمت مواد اولیه، نرخ حمل و نقل نیز تغییر داشته و بر اساس خبر منتشر شده از سوی دولت امسال هزینه حمل بار ۳۰ درصد افزایش یافته است.
دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران با بیان اینکه به این دو موضوع باید افزایش ۲۷ درصدی حقوق و دستمزد را نیز افزود، یادآور شد: بار تحویلی به کارخانههای رب گوجه فرنگی مربوط به کشت سال گذشته بوده و بارهای امسال با توجه به افزایش قیمت بذر، کود و…. به طور قطع افزایش بیشتری خواهد داشت. علاوه بر اینکه هزینههای مربوط به ظرف، بسته بندی و… نیز افزایش یافته است. میررضوی ادامه داد: تمام این هزینهها دارای فاکتور بوده و مستند وجود دارد..
وی اظهار کرد: تولید رب با قیمت سال گذشته صرفه اقتصادی ندارد و اگر تولیدکننده فعال نباشد زارعان با مشکل مواجه خواهند شد زیرا تمام کشت این محصول برای مصارف تازه خوری نیست. بنابراین درخواست تولیدکنندگان از مراجع ذی ربط اصلاح قیمت رب گوجه فرنگی است. در غیر این صورت کارخانههای کوچک تعطیل شده و کارخانههای بزرگ نیز ناگزیر به کاهش تیراژ تولید خود خواهند بود.
دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران اظهار کرد: این روند مغایر با شعار سال مبنی بر افزایش تولید و مهار تورم است زیرا باید تولید مستمر با تیراژ بالا ادامه داشته باشد تا نرخ تورم کنترل و مهار شود.
افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت ماهی تن
امسال قیمت کنسرو ماهی هم از ۳۹ تا ۵۰ هزار تومان به ۶۹ تا ۸۲ هزار تومان تغییر کرده است. میررضوی درباره این افزایش حدود ۷۰ درصدی توضیح داد: نرخ تن ماهی به قیمت ماهی تحویلی جامعه صیادان جنوب کشور بستگی دارد. سال گذشته یک کیلو ماهی تن ۵۱ هزار تومان بود و قیمت کنسرو ۳۹ هزار تومان اما در حال حاضر قیمت این ماهی به حدود ۱۳۵ هزار تومان رسیده یعنی بیش از ۱۰۰ درصد قیمت مواد اولیه افزایش پیدا کرده است.
وی اظهار شد: جامعه صیادان روزانه قیمتها را تغییر میدهند و چون کنترلی روی عملکرد آنها وجود ندارد مواد اولیه تولیدکننده با قیمت بالا به دست آنها میرسد اما در نهایت باید محصول نهایی را با قیمت دستوری به فروش برسانند.
دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران گفت: تقریباً ۷۰ درصد یک کنسرو ۱۸۰ گرمی، ماهی است و باقی روغن و… است از این رو قیمت تمام شده این محصول بستگی به نرخ ماهی دارد.
پایگاه خبری صنعت غذا