صنایع غذایی: «تعدد نهادهای تصمیمساز و تصمیمگیر درخصوص استانداردها و رفتارهای نظارتی، عدم ثبات در قیمتها و کاهش بیش از انتظار نیروی کار که به نظر بنده چالش جدی دهه آینده است از جمله مهمترین مشکلات امروز در عرصه تولید بهشمار میرود.»
آنچه خواندید بخشهایی از صحبتهای مصطفی عبداللهی، عضو هیأت مدیره تعاونی وطن و مدیرعامل شرکت «رباط» است که مشروح آن را میخوانید.
مهمترین اولویتهای تولید صنعت فرآوردههای گوشتی در سال «مهار تورم، رشد تولید» چیست؟
تأمین امنیت دسترسی به مواد اولیه داخلی و وارداتی، ثبات قیمت در خرید مواد اولیه داخلی بهخصوص مواد خام دامی از جمله مرغ، گوشت گوساله و بوقلمون که این روزها با نوسان شدیدی متوجه هست و منجر به عدم کارایی برنامهریزی در واحدهای تولیدی شده است و در سطح بازار هم منجر به کاهش فروش و نارضایتی مشتریان از تعداد دفعات افزایش در قیمتها، اعتماد به انجمنها برای سیاستگذاریهای کلان و پرهیز از تصمیمات بدون پشتوانه کارشناسی و ارتقای سطح دانش و کیفیت محصولات 4 اولویت صنعت فرآوردههای گوشتی در سالجاری بهشمار میرود.
صنعت فرآوردههای گوشتی با وجود آنکه تمام پروانههای تولید، استاندارد و… را اخذ کردهاند، اما در لیست کالاهای آسیبرسان قرار گرفتهاند، دلیل این رویکرد چیست و چه صحبتی با مسئولان دارید؟
مهمترین دلیل عدم اطلاع تصمیمسازان و تصمیمگیرندگان از مباحث استانداردهای بینالمللی است که روش آسان برای اطلاع از این مهم، الگوبرداری از کشورهای توسعه یافته است.
عدم وجود استراتژی کلان برای مهمترین عامل در امنیت یعنی امنیت غذایی است که منجر به آن شده تا چشماندازهای 5 تا 20 سال آینده برای ذی نفعان این صنعت وتصمیم گیرندگان شفاف و قابل فهم نباشد.
تعدد سازمانهای تصمیمساز و تصمیمگیرنده از جمله سازمان دارو و غذا، سازمان دامپزشکی، بهداشت و…. از جمله دیگر عوامل است که از اینرو ایجاد یک سازمان مجزا برای سیاستگذاری و ریلگذاری در بخش صنعت غذا ضروری و لازم بهنظر میرسد.
با توجه به سرانه مصرف پایین فرآوردههای گوشتی در کشور، چه پیشنهادی برای ارتقای سرانه مصرف دارید؟
تغییر رویکرد سازمانها و نهادهای نظارتی برای تخریب این صنعت و تغییر جدی در فرآیندهای توسعه ای یعنی اینکه اگر مجوزی داده می شود باید حتما بررسی و شناخت کامل و رسیدن به قطعیت صدور مجوز تولید در آن دیده شود تا فرصت خطاهای آتی کمتر و قابل کنترل باشد.
همچنین توسعه آموزش همگانی در خصوص آشنایی عموم مردم با استانداردها و حقوق حقه خود از ضروریات بهشمار میرود.
مهمترین معضلات تولید فرآوردههای گوشتی در کشور را تشریح کنید.
نبود تمرکز در بخش سیاستگذاری یکی از مهمترین معضلات تولیدکنندگان بهشمار میرود.
تعدد نهادهای تصمیمساز و تصمیمگیر درخصوص استانداردها و رفتارهای نظارتی، عدم ثبات در قیمتها و کاهش بیش از انتظار نیروی کار که به نظر بنده چالش جدی در دهه آینده است و نرخ خروج افراد با سنین زیر 40 سال، آمار نگران کنندهای در بخش توسعه اقتصادی است که قطعاً در سطح کلان میباید حاکمیت نسخه علاجی برای آن ایجاد کند در غیر اینصورت «امنیت» مفهومی دست نیافتنی خواهد بود.
نگاه متخلفانه نهادهای نظارتی نسبت به کلیت این صنعت آسیب بسیاری زده و عدم بهرهگیری و ارتباط نهادهای دولتی و نظارتی یا سازمانهای هم سطح و هم عرض در کشورهای همجوار نیز بر بار مشکلات افزوده است.
درخصوص سختگیریهای ارگانهای نظارتی نظیر آزمون بافتشناسی و… چه نظری دارید؟
عموماً این سختگیریها هیچ منطق اقتصادی و فنی و بهداشتی ندارد و به نظر بنده پاک کردن صورت مسأله هست. به اعتقاد بنده فرآیندها باید بازنگری شود و از مبدا این مسایل قابل حل است.
اگر صحبت یا نکته ناگفتهای دارید، تشریح کنید.
به عزیزان و همکاران دولتی عرض میکنم ارتباط سازنده و دخیل کردن مردم و انجمنها برای مشارکت در جریان تصمیمسازی منجر به بهبود روند استراتژی و رضایت همه جانبه میگردد.