صنایع غذایی: محمد جلال گفت: با اجرای این طرح ۱.۵ میلیون تن صرفه جویی در مصرف آرد یارانهای اتفاق میافتد که معادل نیاز مصرف نان ۲۰ میلیون نفر طی یک سال است.
در گفتوگوی ویژه خبری موضوع صورتحساب الکترونیکی آرد و نان مورد بحث و گفتگو قرار گرفت و آقای محمد جلال سخنگوی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان به سوالاتی پاسخ داد.
او در این باره گفت: زیرساخت به اشتراک گذاری تجربه خرید در حوزه خرید نان فراهم شده است. وقتی تراکنشهای الکترونیکی خرید نان با استفاده از کارتها هوشمند انجام میشود، مردم با مراجعه به سامانه Nazar.ir بعد از ثبت نام، لیست کلیه تراکنشهای خرید نان را میتوانند به تفکیک تاریخ و مشخصات نانوایی مشاهده کنند. در ادامه صورت حساب این امکان فراهم شده که از نظر خود و با توجه به کیفیت نانی که ارائه شده نانوایان را رتبه بندی کنند و نقاط قوت و ضعف را در تجربه خرید ثبت کنند.
جلال افزود: این امکان فراهم شده که دادههای عمومی مردم در ساختار منسجمی ثبت شود و مبنای این قرار بگیرد که هوشمندسازی یارانه آرد و نان وارد مرحله هوشمندسازی قرار بگیرد.
سخنگوی طرح هوشمندسازی آرد و نان در مورد اثر گذاری نظرات مردمی گفت: در حال حاضر روزانه ۱۲ میلیون تراکنش روزانه خرید نان توسط مردم انجام میشود. این تراکنشها به صورت سوابق خرید قابل مشاهده است و بعد از اعمال نظر مردم بر این صورت حساب ها، دادهها تجمیع میشود و وقتی نظرات به حجم قابل قبولی برای اتکا برسد، سامانه تحلیلی انجام میدهد که مثبت یا منفی بودن این نظرات میتواند مستقیما در نظام تخصیص آرد یارانهای یا نظام اختصاص کمک هزینه نهایی که به نانوایان پرداخت میشود اثرگذار باشد.
او با اشاره به اینکه الگوی راستی آزمایی در این طرح تعداد نظرات همسو است گفت: نظرات منفی معدودی که در قبال نانوا ثبت میشود اثرگذار نخواهد بود. انتظار داریم ۱۰ تا ۲۰ درصد مردم در این زیرساخت به صورت مداوم مشارکت داشته باشند و اگر این نظرات در یک ویژگی همسویی خاص و اتفاق نظر وجود داشته باشد مبنای عمل قرار خواهد گرفت.
جلال در خصوص پیشرفتهای طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان گفت: در گام اول شفاف سازی و تکمیل دادههای زنجیره گندم، آرد و نان را پیگیری کردیم و خلأ دادهای با اجرای این طرح پر شد. در مرحله هوشمندسازی که از سال۱۴۰۱ آغاز شد و اکنون تکمیل شده، نظام اختصاص آرد یارانهای به عملکرد واقعی نانوایان مبتنی بر پردازش هوشمند تراکنشها اتفاق افتاد. با اجرای این طرح ۱.۵ میلیون تن صرفه جویی در مصرف آرد یارانهای اتفاق میافتد که از نظر ارزش معادل ۲۷هزار میلیارد تومان بوده و معادل نیاز مصرف نان ۲۰ میلیون نفر طی یک سال است.
او در پاسخ به اقدامات انجام شده برای بهبود اقتصاد نانوایان گفت: در طرح هوشمندسازی تاکید بر الگوهای غیر قیمتی رفع خلأ درآمدی نانوایان داریم. در این زمینه کمک هزینه ۴۰ درصدی بدون وقفه به نانوایان در پایان هر روز اختصاص پیدا میکند. چند الگوی دیگر در فرآیند برنامه ریزی و تصویب کارگروه تنظیم بازار است که باز هم الگویهای غیرقمیتی است و باعث کاهش هزینههای تولید نان خواهد شد.
جلال در مورد عرضه اینترنتی نان گفت: تصمیماتی در این زمینه گرفته شده و مراحل لازم را طی میکند. اگر فروش اینترنتی نان از محل نانواییهای غیر یارانهای اتفاق بیفتد، نرخ گذاری هم در اختیار خودشان است. اما در خصوص نانواییهای یارانهای این تاکید را داریم که نرخ نان نباید هیچگونه تمایزی با نرخ عرضه عمومی داشته باشد مگر اینکم خدمات ارزش افزودهای اتفاق افتاده باشد. متن این طرح تا دو هفته آینده نهایی خواهد شد و بعد از تصویب کارگروه تنظیم بازار لازمالاجرا خواهد شد. / باشگاه خبرنگاران جوان