اقتصادسبزآنلاین: خبر افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان در برخی استانها در شرایطی مطرح شده که بسیاری از نانواییها در کشور، از مدتها قبل نرخ نان را افزایش داده بودند و حالا افزایش قیمت نان به شمشیری دولبه تبدیل شده است.
بر اساس آمارهای سازمان فائو، مصرف سالانه گندم در ایران به ۱۶.۵ میلیون تن میرسد. از این مقدار، ۱۰ میلیون تن به نانواییهای سنتی تحویل میشود و باقی به قیمت آزاد به دیگر بخشهای مصرفی مانند نان فانتزی و واحدهای تولید ماکارونی فروخته میشود.
در نانواییهای سنتی، ۸۰درصد قیمت نهایی نان از طریق یارانههای دولتی تامین میشود و مردم تنها ۲۰درصد از قیمت واقعی نان را پرداخت میکنند. قیمت واقعی نان ۴ تا ۵ برابر قیمت فعلی آن است که برای بخش بزرگی از مردمی که زیر خط فقر قرار دارند، بسیار سنگین است و حذف این یارانهها میتواند تبعات اجتماعی گستردهای به همراه داشته باشد. به عبارت دیگر، اگر قیمت نان واقعی شود، یک نان سنگک ماشینی که اکنون ۳۰۰۰ تومان قیمت دارد، باید به قیمت ۱۵۰۰۰ تومان فروخته شود.
بر این اساس طی روزهای گذشته معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسانجنوبی، با اعلام اینکه اصلاح قیمت نان تا سقف ۲۵درصد نرخ فعلی در بیش از ۱۰ استان کشور در دستور کار است، گفت: این مهم در استان ما نیز بعد از تایید وزارت کشور اجرا میشود. مهدی جعفری گفت: افزایش قیمت نان در برخی نانواییها تا ۲۵درصد نرخ فعلی مصوب شد و بعد از تایید وزارت کشور در استان اجرایی خواهد شد. اصلاح قیمت نان از اواخر سال گذشته در دستور کار بود و قیمت کارشناسی نان براساس آنالیزها تعیین شده است. به دنبال اعلام این خبر، اخباری از افزایش قیمت نان در برخی از استانها منتشر شد.
افزایش قیمت نان به هرمزگان رسید
در همین راستا حسین مهرنوش، رئیس اتحادیه نانوایان بندرعباس با اشاره به نرخ جدید افزایش نان در هرمزگان گفت: براساس ابلاغ شورای آرد و نان هرمزگان، قیمت نان در استان از ۱۷ مردادماه ۲۵درصد افزایش یافت. مهرنوش اظهار کرد: بر اساس ابلاغیه قیمت نان لواش و تافتون ۱۴۰ گرمی ۵هزار ریال، بربری ساده ۴۲۰ گرمی ۱۸هزار و ۷۵۰ ریال و یکرو کنجدی ۴۱هزار و ۲۵۰ ریال و نان سنگک ۵۰۰ گرمی نیز ۳۱هزار و ۲۵۰ ریال اعلام شد. وی بیان کرد: نرخهای جدید روی دستگاههای کارتخوان نانواییها اعمال شده و قیمت پلاستیک نیز ۱۰هزار ریال محاسبه خواهد شد. نرخ نانهای کلوکی، ماشینی و روغنی نیز ۲۵درصد افزایش یافته است.
جزییات افزایش قیمت نان در قزوین
جمشید خدایاری، مدیر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی سازمان جهاد کشاورزی قزوین نیز از افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان در سراسر استان خبر داد. وی اظهار کرد: برابر نامه ارسالی از سوی معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای وزارت کشور، نان در استان قزوین از این تاریخ با نرخ جدید پخت شده و به دست مصرفکننده میرسد. خدایاری درخصوص قیمتهای جدید نان با آرد یارانه نوع یک اظهار کرد: سنگک ماشینی ۲۵هزار ریال، سنگک ریگی ۲۶هزار ریال، بربری ۱۹هزار ریال، نان ریزشی ۴۰هزار و ۶۰۰ ریال، لواش گردان ماشینی ۸هزار و ۱۰۰ ریال، لواش مستطیلی ماشینی ۵هزار و ۶۰۰ ریال، لواش سنتی گرد ۱۰هزار و ۵۰۰ ریال و تافتون تنوری ۸هزار و ۱۰۰ ریال است.
وی به ارائه نرخ جدید نان با آرد یارانه نوع ۲ اشاره کرد و گفت: سنگک ماشینی ۳۰هزار ریال، سنگک ریگی ۳۱هزار ریال، بربری ۲۴هزار ریال، نان ریزشی ۵۶هزار و ۹۰۰ ریال، لواش گردان ماشینی ۹هزار و ۵۰۰ ریال، لواش مستطیل ۶هزار و ۷۰۰ ریال، لواش سنتی گرد ۱۱هزار و ۵۰۰ ریال، تافتون تنوری ۹هزار و ۵۰۰ ریال و لواش سنتی نیشابوری یکهزار و ۹۰۰ ریال است. این مسوول ادامه داد: قیمت کنجد به ازای هر نان ۱۵هزار ریال و قیمت نایلون پلاستیکی نیز ۱۰هزار ریال است. قیمت نان با آرد آزاد نوع ۶ نیز برای بربری ۷۰هزار ریال، بربری روغنی ۹۰هزار ریال، لواش ۶۰هزار ریال و سنگک ۱۰۰هزار ریال است. شهروندان در صورت هرگونه مغایرت قیمت نان با لیست اعلامی موضوع را به سامانه ۱۲۴ اطلاع دهند.
زندگی کارگران سختتر میشود
به دنبال انتشار این خبر، عیدعلی کریمی، دبیر اجرایی خانه کارگر قزوین با انتقاد شدید از گران شدن نان گفت: چه چیز تغییر کرده که قیمت نان را در میانه سال ۲۵درصد افزایش میدهند؟ آیا حقوق کارگران ترمیم شده یا نرخ تورم پایین آمده است؟ افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان آن هم در قزوین که شهرکهای صنعتی بسیاری در آن وجود دارد و کارگرنشین است، فشار زیادی بر معیشت مردم وارد خواهد کرد. وی تاکید کرد: نان یک کالای اساسی و قوت غالب مردم است و افزایش قیمت آن باعث افزایش قیمت بسیاری از کالاها و خدمات میشود. همین حالا هم کارگران به سختی نیازهای اساسی خود را تامین میکنند، با این اقدامات مشکلات معیشتی آنها را بیشتر نکنید. این فعال کارگری گفت: افزایش قیمت یک کالای اساسی، وسط سال و آن هم در شرایطی که سیستم اجرایی و مدیران در حال تغییر هستند، اتفاق درستی نیست؛ باید در این تصمیم تجدیدنظر کنند.
افزایش هزینه نانواییها، نان را گران کرد
در همین رابطه حسین یزدجردی، رئیس کانون صنایع آرد ایران درخصوص چرایی افزایش قیمت نان در برخی از استانها گفت: افزایش قیمت نان در برخی از استانها به دلیل افزایش هزینههای نانواییهاست، هرچند تایید این افزایش نرخ برعهده مسوولان مرتبط در هر استان بوده، اما باید توجه داشت که قیمت آرد طی حدود ۱۰ سال گذشته تغییری نکرده است. وی گفت: با تصمیم دولت سیزدهم، از سال ۱۴۰۱ به بعد، تعیین قیمت نان به استانداریها واگذار شد؛ بنابراین آرد به صورت سراسری در کشور قیمتگذاری میشود، اما قیمت نان در هر استان جداگانه تعیین و اعلام میشود. یزدجردی افزود: خبر افزایش قیمت نان در برخی استانها به دلیل افزایش هزینههای نانواییها نظیر حقوق و دستمزد و موارد مشابه است، هرچند تایید این افزایش نرخ بر عهده مسوولان مرتبط در هر استان است، اما باید توجه داشت که قیمت آرد (نان لواش، تافتون، بربری و سنگک) حدود ۱۰ سال است که تغییری نکرده و در محدوده هر کیلوگرم ۸۰۰ تومان است.
کنترل قیمت نان از دست دولت خارج شده است
به گفته رئیس کانون انجمن صنفی صنایع آرد ایران، خبر افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان در برخی استانها در شرایطی مطرح شده که بسیاری از نانواییها در کشور، از مدتها قبل نرخ نان را افزایش داده بودند. به بیان دیگر، کنترل نرخ نان از دست دولت خارج شده، چراکه اصل سیاستهای حمایتی در این سالها اشتباه بوده است. درحقیقت سیاستگذار با عدمتغییر نرخ آرد در طول ۱۰ سال اخیر، به دنبال ثبات قیمت نان بود، اما تغییرات افزایشی قیمت نان در این مدت نشان میدهد که چنین سیاست و تصمیمی در حوزه آرد، اشتباه بوده است. وی اظهار کرد: متاسفانه طی سالهای اخیر به دلیل عدمتغییر نرخ رسمی نان متناسب با نرخ تورم و تغییرات قیمتی محصولات سایر کسبوکارها، شاهد برخی تخلفات در صنف نانوایی بودهایم.
تبعات قیمتگذاری دستوری آرد و نان
یزدجردی با اشاره به اینکه وقتی قیمت دستوری در حوزه آرد و نان، متعادل و واقعی نیست، منجر به کاهش کیفیت نان و رانتخواری و فساد میشود، گفت: این در شرایطی است که کارخانههای آرد در سراسر کشور، با مشکلات و چالشهای تولید به دلیل قیمتگذاری دستوری دستوپنجه نرم میکنند و نیازمند توجه ویژه از سوی دولت جدید است تا مشکلات این صنعت هرچه زودتر ساماندهی و برطرف شود، وگرنه چرخه آرد و نان با مشکلات اساسی مواجه خواهد شد./ دنیای اقتصاد