صنایع غذایی: رییس مجمع عالی واردات با بیان اینکه بازرگانان رسمی و شناسنامهدار کشور به سوی قاچاق سوق داده شده اند، گفت: این اتفاق از آن جهت رخ داده که این افراد ناچار به تامین کالاهای موردنیاز بازار از مسیرهای غیررسمی هستند.
به گزارش «صنایع غذایی»، علیرضا مناقبی در جلسه کمیسیون تسهیل و توسعه تجارت اتاق تهران با موضوع بحث و بررسی پیرامون مشکلات نحوه تخصیص ارز و ناترازی ارزی گفت: بحث ما در حال حاضر واردات است و سوال من این است که آیا واردات، فعالیتی در حوزه بازرگانی است یا تولید؟
وی در ادامه افزود: هدف من این نیست که بگویم نباید به تولیدکننده اجازه واردات بدهیم یا تصمیمی در این زمینه بگیریم و مساله به این سادگی نیست. اتفاقی که امروز رخ داده، این است که هر کس در حوزهای تخصص دارد و بنده علاوه بر اینکه تولیدکننده هستم، تخصصم در واردات است. اکنون سوال من این است که پس از ۴۵ سال تجربه، آیا هنوز مسئولان به این باور نرسیدهاند که باید این بخش را به متخصصان واقعی واگذار کنند و آیا مسئولان این حوزه بر این باور هستند که هر تولیدکنندهای باید بتواند واردات انجام دهد؟
مناقبی با بیان اینکه بازوی حرکتی بخش صنعت از آن گرفته شده است، اظهار داشت: امروز صنعت گرفتار مسایل روزمره خود است و نمیتواند به تنهایی تمام نیازهای خود را تامین کند. میخواهید به این بخش ارز تخصیص دهید تا خود کالا وارد کند، در حالی که تخصص این کار را ندارد. در واقع بخش اصلی واردات از سیستم تخصصی آن خارج شده و ارز به دست افرادی داده شده که تخصص لازم را ندارند.
وی، واردات را به مثابه کمک به تولیدکننده دانست و گفت: زمانی که تولیدکنندگان ماهها در انتظار دریافت کالاهای مورد نیاز خود هستند، نمی توانند به کار خود سرعت دهند، اما پس از دریافت این کالاها، با سرعت بیشتری نیازهای تولیدکنندگان برآورده می شود.
رییس مجمع عالی واردات در خصوص وجود حجم زیادی از درخواستها برای ثبت سفارش و مشکلات فیک، اذعان داشت: این مشکلات ناشی از موانعی است که بر سر راه واردات گذاشته شده است. سوال این است که مگر این چرخ اقتصاد کشور تازه به حرکت درآمده است که امروز به واردات نیاز پیدا کردهایم؟ واردات، بخشی از تاریخچه هزاران ساله این کشور است و اصلا امکان ندارد که کشوری بدون واردات به رشد و توسعه برسد.
مناقبی با اشاره به اینکه مسئولان بیرون از اتاق و وزارتخانه صحبتهای بخش خصوصی را تایید میکنند، افزود: ولی وقتی بخشنامهها و دستورالعملها ابلاغ میشود، مسئولان خودشان هم با تعجب میبینند که چه چیزی را امضا کردهاند و امروز آثار مخرب این تصمیمات را میبینیم. همان بخش تولیدی که برای آن شعار تولید ملی سر داده می شود، هم اکنون گرفتار مشکلات شدید است. اگر تولیدکنندگان میتوانستند واحدهای خود را تبدیل به پول کنند، یقیناً از ادامه این مسیر صرفنظر میکردند و به فکر راه دیگری میافتادند.
وی در ادامه اضافه کرد: اگر بنده سرمایه خود را در بانک بگذارم، ۳۵ درصد سود میدهد؛ در حالی که من در صنعت حتی این میزان سود خالص را هم نمیتوانم کسب کنم. پس به جای توجیه و توضیح بیپایان، باید منطقی فکر کنیم و به این سوالات پاسخ دهیم که آیا سهمیهبندی و کم و زیاد کردن سهمیهها و امتیازات ارزی، به پیشرفت صنعت کمک کرده است و خروجی این سیاستها برای صنعت کشور چیست؟
مناقبی با بیان اینکه با محدود کردن واردات و فشار بر بخش بازرگانی، بار این مشکلات بر دوش مصرفکننده نهایی گذاشته می شود، گفت: صحبت من این نیست که مرزها را بدون هیچ ضابطهای باز کنید، بلکه میگویم شاید نیاز باشد که ساختارها را تغییر دهیم. باید فضایی ایجاد کنیم که هم تولیدکننده و هم بازرگان بتوانند در آرامش به کار خود بپردازند.
وی با اشاره به اینکه امروز، بازرگانان رسمی و شناسنامهدار کشور به سوی قاچاق سوق داده شده اند، تصریح کرد: این اتفاق از آن جهت رخ داده که این افراد ناچار به تامین کالاهای موردنیاز بازار از مسیرهای غیررسمی هستند. این در حالی است که باید اجازه داده شود تا هر شخصی که تخصص بازرگانی دارد، چه در حوزه تولید و چه در حوزه واردات، بتواند آزادانه کار کند.
رییس مجمع عالی واردات در ادامه افزود: برخی از واحدهای تولیدی، با اینکه نیازی به ارز ندارند، به دنبال بالا بردن سهمیه ارزی خود هستند. سهمیه ارزی به یک کالای قیمتی تبدیل شده است و یک بازرگان مجبور است آن را خریداری کند.
مناقبی با انتقاد از اینکه به دلیل سیاستهای غیررقابتی، امکان رقابت سالم از فعالان گرفته شده است، عنوان کرد: حال اگر دولت بخواهد همچنان به صدور بخشنامه و دستورالعملهای محدودکننده ادامه دهد، نتیجه این وضعیت مشخص است.
وی با اشاره به افزایش حجم قاچاق از ۱۷ تا ۱۸ میلیارد دلار به ۳۰ میلیارد دلار گفت: حقیقت این است که همان کالاهایی که از سال ۹۷ ممنوع شده است، امروز در تمام مغازهها یافت میشود. بنده بهعنوان واردکنندهای قانونی، موادی اولیهای را که برای دارو و غذای کشور حیاتی است، وارد میکنم. با این حال، بهخاطر سیاستهای موجود، مجبور شدهام برای حفظ سیستم کاری خود به روشهای غیرقانونی رو بیاورم، زیرا در نهایت بهصرفهتر است و بهسادگی میتوانم کانتینرهای خود را در استانبول یا دبی به دست قاچاقچی بسپارم و ارزانتر به دستم میرسد، تا اینکه در صف ارز بایستم و در نهایت، برای یک تخفیف مالیاتی ناچیز، به التماس بیفتم.
مناقبی با اشاره به ادعای مسئولان مبنی بر کنترل و نظارت با راهاندازی سامانهها، اظهار داشت: این در حالی است که به نظر نمی رسد تیمی برای نظارت دقیق بر عملکرد این سامانهها وجود داشته باشد. به عبارتی حاکمیت به واردکننده یاد داده تا چطور راههای غیرقانونی را برود و او را به سمت خلاف سوق داده است.
رییس مجمع عالی واردات در پایان خاطرنشان کرد: واردکننده ای که تا به حال بهطور قانونی کار میکرده، بهقدری در این مسیر زحمت کشیده است که اگر بخواهد، دست هر قاچاقچی و خلافکاری را از پشت میبندد؛ چرا که بهخوبی با همه روشها آشناست.