سرانه مصرف فرآوردههای گوشتی در ایران پائین است
صنایع غذایی: دبیر انجمن صنایع فرآوردههای گوشتی ایران، حفظ کیفیت، حفظ برند و تداوم فعالیت را مهم ترین دغدغه های تولیدکنندگان این محصولات برشمرد.
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع فرآورده های گوشتی ایران، مهندس جمال حسینزاده، در برنامه «مجله دامپزشکی» رادیو سلامت گفت: سالانه 300 هزار تن فرآوردههای گوشتی به بازار عرضه میشود؛ البته سرانه مصرف این محصولات در کشور ما نسبت به میانگین جهانی، بسیار پایین و حدود 3.5 کیلو به ازای هر فرد ایرانی است. دلیل این موضوع را هم باید در فرهنگ غذایی حاکم بر کشورمان و ترجیح ایرانیها برای مصرف غذاهای سنتی جست و جو کرد.
وی در ادامه افزود: البته سبک زندگی در جامعه ما ظرف 20 سال گذشته، به گونه ای بوده که تولید و عرضه فرآورده های گوشتی رو به گسترش گذاشته است.
حسینزاده با اشاره به کوچک شدن سبد معیشتی مردم در سال های اخیر عنوان کرد: به همین ترتیب توانایی خرید گوشت و فرآوردههای گوشتی کاهش یافته است اما در مجموع می توان گفت که ظرف 20 سال گذشته، سرانه مصرف فرآوردههای گوشتی از 2 کیلو به 3.5 کیلو رسیده است. البته در چند سال اخیر که شرایط همه گیری بیماری کرونا پیش آمد، سرانه مصرف روی 3.5 کیلوگرم و تولید روی 300 هزار تن، متوقف شده است.
وی با اشاره به فعالیت تعداد زیادی از شرکتها در عرصه تولید فرآوردههای گوشتی اظهار داشت: در کل کشور 100 شرکت تولیدکننده، عضو انجمن صنایع فرآوردههای گوشتی ایران هستند.
دبیر انجمن صنایع فرآوردههای گوشتی ایران در مورد نحوه نظارت بر تولید این فرآوردهها گفت: مسؤول فنی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان غذا و دارو و مسؤول کنترل کیفی سازمان ملی استاندارد، در واحدهای تولیدی مقیم هستند. از معاونت بهداشتی سازمان دامپزشکی، یک نفر دامپزشک و در برخی شرکتها علاوه بر دامپزشک، یک کاردان دامپزشک هم حضور دارد.
حسینزاده با بیان اینکه تولید فرآوردههای گوشتی یک کار تخصصی است، اظهار داشت: در واقع در این فرآیند، یک کیلوگرم گوشت تبدیل به 2 کیلوگرم فرآورده میشود.
شایعات درباره فرآورده های گوشتی جای تامل دارد
وی در پاسخ به سؤوالی درخصوص شایعاتی مبنی بر استفاده از گوشت گربه و سایر جانداران در تولید فرآورده های گوشتی گفت: در کشور ما سازمان دامپزشکی وجود دارد که بر مواد پروتئینی تولیدشده در کشور نظارت می کند و از همینرو شایعاتی که مطرح میشود، جای تأمل دارد.
حسینزاده همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا تاکنون با تخلفاتی از این دست، مواجه شدهاند یا خیر؛ بیان کرد: وقتی میگوییم تولید از گوشت مرغ داریم، باید این موضوع را در نظر بگیریم که هر لاشه مرغ 2 کیلوگرم وزن دارد و روزانه 30 تن گوشت در اختیار شرکتهای بزرگی قرار می گیرد که بین 40 تا 50 تن فرآورده گوشتی تولید می کنند. این در حالی است که هیچ شرکتی با کمتر از 3 تن تولید به نقطه سر به سر نمیرسد، یعنی برای تداوم فعالیت خود باید 3 تن محصول بهفروش برساند تا قادر به پوشش هزینههای خود باشد.
وی در ادامه افزود: برای تولید 3 تن محصول، حداقل 1.5 تن گوشت لازم است و بنابراین این شایعات و بحثها اصلاً پایه و اساس ندارد.
حسین زاده در خصوص انتشار برخی اخبار در فضای مجازی مبنی بر استفاده از گوشت حیواناتی مانند گربه، الاغ و خر در تولید فرآوردههای گوشتی خاطرنشان کرد: اولاً در فرآیند تولید این محصولات، نظارت بهصورت مستمر انجام میشود و نکته حائز اهمیت در این صنعت، نگاهی است که باید به بازار داشته باشیم. زمانی که تولیدکنندگان، فرآورده های گوشتی به بازار عرضه میکنند، باید مشتری هر روزه داشته باشند و در واقع مهمترین عامل برای صاحبان صنایع فرآوردههای گوشتی این است که مشتریان خود را وفادار نگه دارند.
وی در ادامه اضافه کرد: تولیدکنندگان فرآورده های گوشتی یک کالای سرمایهای تولید نمیکنند که مشتری هم اکنون آن را خریداری کند و به مدت 10 سال مورد استفاده قرار دهد و اگر یک روز نتوانند تولیدات خود را به فروش برسانند، تداوم فعالیت آنها زیر سؤال میرود.
دبیر انجمن صنایع فرآوردههای گوشتی ایران، تأکید کرد: تصور کنید یک شرکت در روز 30 تن محصول تولید میکند که مردم آن را صد گرم - صد گرم به مصرف میرسانند و این روندی است که باید هر روز تداوم داشته باشد. بههمین دلیل بزرگترین دغدغه تولیدکنندگان فرآورده های گوشتی، حفظ کیفیت، حفظ برند و تداوم فعالیت است و خواسته آنها این است که مشتریان خود را وفادار نگه دارند.
صنعت فرآوردههای گوشتی در آستانه یکصد سالگی
حسینزاده با اشاره به اینکه صنعت فرآوردههای گوشتی کشور در آستانه یکصد سالگی قرار دارد، گفت: اولین واحد صنعتی تولید فرآوردههای گوشتی در ایران در سال 1304 به بهرهبرداری رسید و یک سال دیگر یکصد سالگی این صنعت فرا می رسد. هم اکنون دغدغه صنعتی که موفق شده به مدت یکصد سال در جامعه بقا داشته باشد و به مردم محصول عرضه کند، حفظ کیفیت، حفظ برند و تداوم فعالیت است.
وی در مورد واحدهای غیرمجاز یا غیراستاندارد تولیدکننده فرآورده های گوشتی اظهار داشت: بهدلیل اینکه صنعت فرآوردههای گوشتی مشمول استاندارد اجباری است، شرکت تولیدکننده فرآوردههای گوشتی مجبور است که نشان استاندارد را اخذ کند. علاوه بر ناظرانی که برشمردم، سازمان غذا و دارو باید تمام مشخصات بهداشتی واحد صنعتی را تائید کند تا مجوز بهرهبرداری صادر کند. پس از آن برای هر محصولی که تولید میشود، پروانه ساخت صادر میکند که به موجب آن مواد اولیه مورد مصرف در این محصول و ترکیباتی که بهکار میرود، مشخص می شود.
این تولیدکننده در ادامه افزود: همچنین از آنجا که نشان استاندارد اجباری برای این فرآوردهها وجود دارد، هیچ شرکت تولیدکنندهای بدون اخذ این پروانهها از وزارت بهداشت، دانشگاههای علوم پزشکی و سازمان ملی استاندارد اجازه تولید ندارد و در بازار محصولی را مشاهده نمیکنید که سیب سلامت، پروانه ساخت و نشان استاندارد روی آن درج نشده باشد.
حسینزاده در پاسخ به سؤالی درخصوص وجود برندهای مختلف فرآوردههای گوشتی در بازار گفت: از بین تمام ناظران، مهمترین آنها سازمان ملی استاندارد و سازمان غذا و دارو هستند که اطمینان لازم را در مورد محصولاتی که تولید میشود، به مصرفکننده میدهند. در واقع هیچ فرآورده گوشتی و سوسیس و کالباسی در بازار وجود ندارد که فاقد پروانه ساخت باشد و آنچه که در فروشگاهها عرضه میشود، فرآیندها و نظارتهای سازمان غذا و دارو، سازمان ملی استاندارد، نمونهبرداریهای حین تولید، نمونهبرداری از سطح عرضه و نظارتهای بهداشتی سازمان دامپزشکی بر مواد اولیه را طی کرده است و از همینرو مصرفکنندگان می توانند با اطمینان خاطر اقدام به مصرف کنند.
وی درخصوص مضر بودن فرآوردههای گوشتی نیز اذعان داشت: این موضوع بستگی به شخص مصرفکننده دارد و مصرف زیاد این فرآورده ها برای سنین بالا که احتمال ابتلا به فشار خون، چربی خون و بیماریهای زمینهای وجود دارد، خوب نیست، ولی برای سنین رشد، یک محصول کامل است و علاوه بر خوشمزگی، میتواند کالری موردنیاز بدن این افراد را تأمین کند.
دبیر انجمن صنایع فرآوردههای گوشتی ایران با بیان اینکه اکثر واحدهای صنعتی امکان بازدید را برای مصرفکنندگان فراهم آوردهاند، گفت: مصرفکنندگان عزیز هر زمانی که تمایل داشته باشند، میتوانند از فرآیند تولید بازدید کنند و انجمن صنایع فرآوردههای گوشتی ایران نیز آماده انجام هماهنگیهای لازم در این رابطه است.
سوسیس ماهی با اقبال خوبی مواجه نشد
حسین زاده در رابطه با سوسیس ماهی نیز عنوان کرد: سوسیس ماهی یکی از نوآوریهایی بود که توسط برخی از شرکتهای تولیدکننده فرآوردههای گوشتی انجام شد اما متأسفانه در بازار استقبال خوبی از آن صورت نگرفت. این در حالی است که تولیدکنندگان فرآوردههای گوشتی نمیتوانند در حجم کوچک کار کنند و هر بچ تولیدی آنها حداقل 500 کیلوگرم است و تولیدکنندگان باید بتوانند آن را به فروش برسانند و اگر در بازار کشش و تقاضا برای آن وجود نداشته باشد، دیگر نمیتوانند آن را تولید کنند.
حسینزاده با اشاره به تولید محصولات دستساز و خانگی در شرایط فاقد نظارت گفت: نکتهای که در رابطه با تولیدات خانگی و تولید در حضور مشتری باید توجه کنیم این است که فرآورده گوشتی یک محصول نیمه کنسرو است و باید فرآیند پاستریزاسیون را طی کرده باشد.
وی در ادامه افزود: موضوعی در فرآیند تولید فرآوردههای گوشتی مود توجه قرار می گیرد، این است که میکروارگانیسمهای بیهوازی در محصول از بین برود و خنثی شود، زیرا وجود آنها عوارض بسیار خطرناکی مانند بوتولیسم و حتی خطر مرگ را بهدنبال دارد. این انجمن هشدارهای لازم را در این رابطه داده و از سازمان ملی استاندارد و وزارت بهداشت هم رسماً خواسته شده که نظارت های لازم را داشته باشند.
حسینزاده یادآور شد: گفته میشود که تولیدات خانگی به اشتغال کمک کرده اما اگر به سلامت مصرفکننده آسیب جدی وارد کند، باید مانع از مصرف آنها شد و درخواست ما از سازمانهای ناظر این است که در جهت سلامت مصرفکننده به این نکته مهم توجه کنند.
وی اظهار داشت: شاید تولید خانگی برخی موادغذایی، چنین خطراتی را به دنبال نداشته باشد، اما تولید محصولات کنسرو و نیمه کنسرو به شکل خانگی می تواند خطرات جدی برای سلامت مصرف کننده داشته باشد.
دبیر انجمن صنایع فرآورده های گوشتی با بیان اینکه از هر بچ تولیدی در فرآوردهای گوشتی و به طور کلی کلیه موادغذایی، توسط مسئول فنی حاضر و ناظر در شرکت نمونه برداری صورت می گیرد، گفت: پس از طی مراحل و خروجی نتایج آزمون هایی که روی سلامت آنها انجام می شود، مجوز خروج محصول از کارخانه داده می شود. یعنی تا زمانی که تاییدیه مسئول فنی نماینده وزارت بهداشت و خروجی آزمایش هایی که روی محصول انجام گرفته، مشخص نشود، مجوز خروج از کارخانه صادر نمی شود.