صنایع غذایی: بهاره برهانی مدیر تحقیق و توسعه گروه صنعتی زر در نشست «چالشها و ظرفیتهای زیستبوم دانشبنیان غذا و کشاورزی» گفت: تسهیل در سرمایهگذاری و استفاده از فناوریهای نوین مهمترین راهکار برای بهبود بهرهوری است. اولین تاثیر آن کاهش ضایعات صنایع غذایی است و کشاورزی دقیق و هوشمند میتواند بر مدیریت پایدار منابع و کاهش مصرف سموم شیمیایی اثر بگذارد.
در این نشست به چگونگی استفاده از فناوری های نوین برای رفع چالشهای فعلی امنیت غذایی پرداخته شد و کارشناسان نقش آفرینی مطلوب دولت و بخش خصوصی را در توسعه دانش بنیان کشاورزی تبیین کردند.
چالشهای صنعت غذا
بهاره برهانی مدیر تحقیق و توسعه گروه صنعتی زر در این نشست گفت: کشاورزی ماده اولیه صنایع غذایی است و داشتن مواد اولیه کافی و باکیفیت چالش اصلی صنعت غذاست. مهمترین چالش صنعت غذا مسأله تحریم است که نمیتوان از هر برند و مادهای استفاده کرد و شاید به اجبار کیفیتهای پایینتری در تولید استفاده شود و تنوع مواد اولیه را هم کاهش داده است.
وی افزود: این چالش، قیمت تمام شده را هم بالا میبرد و بنابراین قدرت خرید مصرفکننده و بازار عرضه را نیز کاهش میدهد. نوسانات نرخ ارز و قیمت انرژی که با برهم زدن برنامه تولید و بر قیمت تمام شده محصولات تاثیر میگذارند، فقدان زیرساختهای تولید از جمله صنایع بستهبندی، فرآوری و نگهداری که ضایعات را بالا میبرند، واردات بی رویه برخی مواد اولیه که تولید داخل دارد و انگیزه تولیدکننده را برای تحقیق و توسعه از بین میبرد و فقدان استاندارد ملی برای محصولات دانشبنیان و جدید از جمله سایر چالشهاست.
استفاده از فناوریهای نوین مهمترین راهکار بهبود بهرهوری صنایع غذایی است
برهانی با اشاره به راهکارها گفت: راهکارهای تسهیل در سرمایه گذاری و استفاده از فناوریهای نوین مهمترین راهکار برای بهرهوری است. اولین تاثیر آن کاهش ضایعات صنایع غذایی است، به علاوه کشاورزی دقیق و هوشمند میتواند بر مدیریت پایدار منابع و کاهش مصرف سموم شیمیایی اثر بگذارد.
وی به فرصتهایی که در اختیار صنعت غذاست اشاره کرد و با برشمردن تولید محصولات متنوع کشاورزی متناسب با اقلیم، وجود صنایع تبدیلی که ارزش افزوده بالا ایجاد میکند، توسعه کشت گلخانهای برای دسترسی به همه محصولات در همه فصول این موارد را مهمترین فرصتها برای سرمایه گذاری شمرد.
وی افزود: نقش آفرینی دولت باید در حوزه تامین زیرساختها و حمایت مالی و تسهیلاتی، مشارکت در طرحهای تحقیقاتی و گسترش شرکتهای دانشبنیان باشد. بخش خصوصی نیز باید متعهد به سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه و ایجاد شرکتهای دانشبنیان با همکاری دانشگاهها و بهرهگیری از نیروی انسانی متخصص شود.