صنایع غذایی: شرکت روغن نباتی گلناز با هدف تصفیه و بستهبندی انواع روغن نباتی به عنوان هشتمین واحد تولیدکننده این محصول در کشور، در ۱۳۶۰ تأسیس شد و فعالیت تولیدی خود را از ۱۳۶۸ با بهرهبرداری کارخانه در شهر کرمان با ظرفیت تولید روزانه 100 تن آغاز کرد. این مجموعه در حال حاضر و بعد از بیش از سه دهه تلاش، توانسته است ظرفیت تولید خود را روزانه به بیش از یک هزار تن انواع روغننباتیهای جامد، مایع و مارگارین مخصوص خانوار و مصارف تولیدی و صنعتی افزایش دهد و جزو بزرگترین شرکتهای تولیدکننده این محصول در کشور به شمار میآید. تولیدات این شرکت دارای استاندارد ایران و مجموعه استانداردهای ایزو است و طی دوران فعالیت خود موفق به کسب رتبه و جوایز ارزشمند داخلی و خارجی همچون محیط زیست، صنعت سبز، حقوق مصرفکنندگان و سایر موارد شده است. آنچه در ادامه از نظرتان می گذرد، به گفت و گوی ما با سیدمحمد جامعی، مشاور مدیر عامل در امور کنترل کیفیت «شرکت روغن نباتی گلناز» اختصاص دارد.
لطفاً در ابتدا در مورد آخرین وضعیت تولید روغنهای صنف و صنعت توضیح دهید و بفرمایید که با چه چالشها و مشکلاتی مواجه هستید؟
تأمین روغن پالم برای تولید شورتنینگها اهمیت بسیاری دارد و ما به دنبال آن هستیم که پالم بهصورت مستمر در اختیار کارخانه ما قرار بگیرد تا بتوانیم بهترین روغن را از آن تولید کنیم.
روغن پالم، روغنی نیمه جامد و تا حدودی هیدروژنه شده در طبیعت است، عوارض هیدروژناسیون صنعتی را ندارد، فاقد روغن ترانس بوده و برای تغذیه بسیار مفید است. در واقع این روغن، پایه روغنهای شورتنینگ برای صنف و صنعت به شمار می آید.
آیا خودتان اقدام به واردات روغن پالم میکنید؟
فقط بخشی از واردات را انجام می دهیم. از طریق شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران و یا تاجرانی که در این شاخه فعالیت دارند، اقدام به واردات میکنند، تامین می نماییم.
عمدهترین واردات از کشور مالزی است؟
روغن پالم در مالزی و اندونزی زیاد است و پالم مالزی از نظر سهولت رابطه تجاری بسیار بهتر از اندونزی است.
پس مشکلی در رابطه با واردات ندارید؟
واردات در کلامی که شما میفرمایید یک جمله است اما در کنار آن، پروسه زیادی وجود دارد. از ابتدای سال جاری تاکنون ارزی برای روغن خام در نظر گرفته نشده و تمام روغن های وارداتی به صورت اعتباری وارد شده اند و سایر پروسهها نیز خیلی طولانی هستند و بعضاً مسایلی مانند مقررات گمرکی، استاندارد و وزارت بهداشت، طولانی شدن پروسه واردات و رسوب کالا در بنادر را موجب میشود؛ از همین رو زمانی که کالا به داخل کشور میرسد، تا حدودی فاقد کیفیت اولیه است. این موضوع به مشکل و معضل بزرگی برای مصرفکنندگان تبدیل شده است.
با توجه به جنگی که بین روسیه و اوکراین در جریان است، در زمینه تأمین دانههای روغنی مانند کلزا و سویا چه مشکلاتی دارید ؟
تاکنون برای تامین این مواد با مشکل خاصی روبهرو نشدهایم.
در رابطه با تنظیم بازار، قیمتگذاری دستوری و مشکلاتی که سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان ایجاد کرده است، چه نظری دارید؟
همیشه و همواره، این مسایل مشکلساز بوده و مشکلگشا نبوده است.
چه پیشنهاداتی در این رابطه دارید و با توجه به اینکه قیمتگذاری دستوری، جواب نمیدهد آیا نباید عرضه و تقاضا تعیین کننده باشد؟
قاعدتا باید قیمت را عرضه و تقاضا تعیین کند و این در حالی است که هزینههای جانبی در سالهای اخیر بسیار افزایش یافته و کسی به آن توجهی نمیکند.
آیا محصولات شما صادرات هم می شود؟
صادرات روغن ممنوع است ولی اگر آزاد شود، از بازارهای خوبی برخورداریم و عراق، کشورهای حاشیه خلیجفارس و اوراسیا میتوانند بازار هدف باشند.
ارز چند نرخی چه مسایلی را برای مجموعه شما بهوجود آورده است؟
ارز چند نرخی به نوعی همه را گرفتار کرده و باعث نامتعادل شدن بسیاری از پارامترها شده و امیدواریم روزی مسئولان به این جمع بندی برسند که ارز، فقط تک نرخی باشد و دیگر این دوگانگی وجود نداشته باشد.
چه محصولاتی را تولید و وارد بازار میکنید؟
تولیدات ما در زمینه روغنهای صنعتی و خانوار شامل یک سبد کامل است و انواع شورتنینگها و مارگارین تولید میکنیم. در واقع هیدروژناسیون هم داریم و روغنهای خانوار شامل سرخکردنی و انواع روغنهای مایع جزو تولیدات ما بهشمار میرود.