صنایع غذایی: یکی از چالشهای عمده تولیدکنندگان کنسرو تن ماهی، تأمین ماهی بهعنوان ماده اولیه اصلی است؛ چرا که ماهی صید داخل تنها در برخی فصول در دسترس است و ماهی وارداتی نیز با چالشهای متعددی مواجه است. در همین حال، در حوزه فروش کنسرو نیز مشکلات بسیاری وجود دارد؛ از چالشهای مربوط به مالیات بر ارزش افزوده گرفته تا رقابت با برندهای بزرگ که ظرفیت برندهای کوچکتر را محدود کردهاند و در نتیجه فروش در این شرایط بسیار دشوار شده است. این، بخشی از سخنان علی شفیعی مدیرعامل «شرکت صنایع غذایی پارس کادوس در گفت و گو با «اقتصادسبز» است که در ادامه از نظرتان می گذرد.
«شرکت صنایع غذایی پارس کادوس»، چند نوع محصول تولید میکند؟
«پارس کادوس» در زمینه تولید انواع کنسروهای گوشتی و غیرگوشتی فعالیت میکند و در حال حاضر بیش از 20 نوع محصول را به تولید میرساند.
البته تمرکز اصلی این مجموعه بر کنسرو تن ماهی است که در انواع مختلف، قوطیهای گوناگون و طعمهای متنوع تولید میشود، اما در این شرکت محصولات دیگری مانند کنسرو بوقلمون، لوبیا، خورشت، بادمجان و موارد مشابه نیز به تولید می رسد.
مهمترین مشکل این مجموعه در زمینه تولید و همچنین قیمتگذاری و تعامل با ارگانهای دولتی، چیست؟
بزرگترین مشکل در تولید کنسرو ماهی، تأمین ماهی است، زیرا ماهی صید داخل تنها در برخی از فصول در دسترس است و ماهی وارداتی نیز با چالشهای متعددی روبهرو است. این مسأله در مورد تأمین ماهی بهعنوان ماده اولیه به یک معضل جدی تبدیل شده و باعث میشود که در برخی از فصول سال، امکان دسترسی به ماهی وجود نداشته باشد. این کمبود منجر به تعطیلی موقت شرکت یا ایجاد سایر مشکلات میشود و این در حالی است که در چنین مواقعی، باید هزینههای سربار و نیروی انسانی پرداخت شود.
از سوی دیگر، در حوزه فروش نیز مشکلات بسیاری وجود دارد؛ از چالشهای مربوط به مالیات بر ارزش افزوده گرفته تا رقابت با برندهای بزرگ که ظرفیت برندهای کوچکتر را محدود کردهاند و فروش در این شرایط بسیار دشوار شده است. در مجموع، میتوان گفت در حال حاضر صنعت کنسرو، صنعتی تقریباً رو به افول و ورشکستگی است و چندان شاداب نیست.
آیا محصولات این مجموعه صادر هم میشود؟
بله، این مجموعه در زمینه صادرات نیز فعال است و عمدتاً محصولات آن به عراق و سایر کشورها صادر می شود. اخیراً بر صادرات به عراق و کشورهای حوزه خلیجفارس مانند عمان و قطر تمرکز بیشتری شده و همچنان مذاکراتی برای توسعه این بازارها در حال انجام است.
مهمترین مشکلات مربوط به صادرات، چیست؟
یکی از مهمترین مشکلات در زمینه صادرات، مساله بازگشت ارز حاصل از صادرات است. همچنین اختلاف قیمتها و مشکلات مربوط به این تفاوتها، چالشهای جدی برای ما ایجاد کرده است. یکی دیگر از معضلات، برچسبهای متعدد است که روی کنسروها زده میشود. علاوه بر این، پروسه صادرات بهطور کلی بسیار پیچیده و آزاردهنده است و مشکلات متعددی را دربرمی گیرد.
نظر شما در خصوص نقاط قوت و ضعف نمایشگاه تخصصی صنعت کنسرو چیست؟
مهمترین نقطه قوت این نمایشگاه، تخصصی بودن آن است و اینکه موضوع نمایشگاه تنها کنسرو است، نکته بسیار مثبتی محسوب میشود. این در حالی است که معمولا در سایر نمایشگاهها، معمولاً صنایع غذایی مختلفی حضور دارند و فضای نمایشگاه بسیار پراکنده است، اما در نمایشگاه صنعت کنسرو، شرایط متفاوت است و تمام شرکتکنندگان به نوعی با صنعت کنسرو در ارتباط بودند.
حتی اگر برخی از فعالان این حوزه غرفهای نداشتند، اما باز هم حضور داشتند و فرصتی برای آشنایی با آنها فراهم شد. در واقع در فضای این نمایشگاه هم تولیدکنندگان قدیمی را ملاقات کردیم و هم با تازهواردها آشنا شدیم.
به نظر من محل برگزاری یعنی هتل المپیک هم نیز از دیگر نقاط قوت این نمایشگاه بود. در نمایشگاه صنعت کنسرو، مشکلاتی نظیر ترافیک و فقدان محل پارک وجود نداشت و اغلب شرکتکنندگان از محل برگزاری راضی بودند. بنده در ابتدا تصور میکردم که استقبال در نمایشگاه بینالمللی بیشتر باشد، اما در هتل المپیک نیز استقبال به نسبت خوب بود.
نحوه برگزاری نمایشگاه نیز کاملاً رضایت بخش بود و تیم برگزارکننده همکاری بسیار خوبی با شرکتکنندگان داشتند.
در واقع با توجه به اینکه نمایشگاه صنعت کنسرو برای اولین بار برگزار میشد، ارتباطات تیم برگزارکننده عالی بود و تمامی انتظارات را برآورده کردند. باید بگویم برخلاف تصور اولیه که فکر میکردم، نمایشگاه خلوتتر و کمی نامنظم باشد، اما از نظم بسیار خوبی برخوردار بود و فضای شلوغی مطلوبی هم داشت. در مجموع، تجربه شرکت در این نمایشگاه بسیار بهتر از آن چیزی بود که پیشبینی میکردم.