ایران در چند قدمی خودکفایی در تولید شکر

صنایع غذایی: آمار‌های وزارت جهاد کشاورزی حاکی از تولید یک میلیون و ۸۰۰هزار تن شکر در سال جاری است که بر این اساس به زودی کشورمان در تولید این محصول خودکفا خواهد شد.

بنابر آمار سالانه ۲ میلیون و ۲۰۰ تا ۲ میلیون و ۳۰۰ هزارتن شکر مورد نیاز است که امسال با تولید یک میلیون و ۸۰۰ هزارتن شکر در داخل، در تامین ۹۰ درصد شکر مورد نیاز خودکفا هستیم و تنها ۱۰ درصد نیاز کشور باید از طریق واردات تامین شود که با مدیریت واردات، توسعه کشت پاییزه و عدم دخالت دولت در قیمت خرید تضمینی چغندرقند و شکر امکان دستیابی به خودکفایی وجود دارد.

غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی گفت: با استفاده از افزایش ضریب بهره وری و توان کارشناسی و تحقیقاتی در وزارت جهاد  بدنبال آن هستیم حتی در شرایط کمبود منابع مالی بتوانیم اهداف را ترغیب کنیم به طوریکه در برخی محصولات بیش از ۹۰ درصد به خوداتکایی در برنامه هفتم دست یابیم‌.

وزیر جهاد کشاورزی گفت: در برخی محصولات همچون شکر بیش از ۹۰ درصد در خوداتکایی پیش خواهیم رفت به طوریکه تا پایان دولت چهاردهم بناداریم که واردات شکر را به صفر برسانیم.

۹۰ درصد شکر مورد نیاز از تولید داخل تامین می شود

پیمان حصادی مجری، طرح گیاهان قندی وزارت جهاد کشاورزی از افزایش ۲ برابری عملکرد تولید چغندرقند خبر داد و گفت: اکنون از ۱۰۰ هزارهکتار سطح زیرکشت چغندر قند بیش از ۵ میلیون تن تولید داریم که این امر نسبت به دهه ۷۰ بیانگر افزایش تولید و کاهش سطح زیرکشت است.

او با بیان اینکه در تامین ۹۰ درصد شکر مورد نیاز خوداتکا هستیم، افزود: برآوردها حاکی از آن است که امسال یک میلیون و ۸۰۰ هزارتن شکر از چغندرقند بهاره، پاییزه و نیشکر استحصال شود.

حصادی میزان مصرف سالانه شکر را ۲ تا حداکثر ۲ میلیون و ۲۰۰ هزارتن اعلام کرد و گفت: با خوداتکایی ۹۰ درصدی تنها ۱۰ درصد معادل ۴۰۰ هزارتن کسری نیاز کشور باید از طریق واردات تامین شود که متاسفانه بیش از این میزان وارد می شود.

مجری طرح گیاهان قندی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه پتانسیل خودکفایی شکر در کشور وجود دارد، افزود: اگر ظرفیت صنعتی تامین شود، از محل چغندرقند پاییزه می توان تولید کرد و بی نیاز از واردات شد. براین اساس بارها پیشنهاد داده ایم که دولت در قیمت خریدتضمینی چغندر قند و شکر دخالتی نداشته باشد و  تنها وظیفه نظارتی داشته باشد.

خودکفایی شکر از طریق توسعه کشت چغندر قند پاییزه دنبال می شود

اسکندر زند، رئیس اسبق سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و گفت: شکر از جمله محصولاتی است که مسیرخودکفایی آن را در صنعت مطرح کردیم، اما دستیابی به این امر چند راهکار همچون توسعه کشت چغندر پاییزه و کاهش مصرف شکر دارد.

او با انتقاد پیرامون مصرف بالای قند در کشور افزود: از نظر سلامت لازم است که میزان مصرف قند و شکر در کشور را کاهش دهیم چراکه نیازی به این میزان مصرف نداریم.

معاون اسبق وزیر جهاد ادامه داد: خودکفایی در بحث شکر از ۲ طریق توسعه کشت پاییزه چغندرقند بدلیل کاهش آب بری و کاهش مصرف دنبال می شود. در سند امنیت غذایی دانش بنیان به ابعاد مختلف امنیت غذایی پرداخته شده است که براین اساس بدنبال افزایش تولید هستیم.

ایران یکی از ۶ کشور جهان محسوب می‌شود که به لحاظ تنوع اقلیمی، علاوه بر تولید شکر از چغندرقند و نیشکر، امکان کاشت چغندرقند به دو صورت بهاره در مناطق معتدل سرد و پاییزه در مناطق گرمسیر و معتدل گرم را دارد، اما به‌دلیل محدودیت منابع آبی، امکان توسعه کشت چغندرقند بهاره وجود ندارد. از این رو سیاست توسعه کشت چغندرقند پاییزه باید در دستور کار قرار بگیرد.

حمایت از کشت چغندر قند؛ راهکار دستیابی به خودکفایی شکر

بنابر اعلام وزارت جهاد کشاورزی با توسعه کشت پاییزه چغندرقند طی ۱۰ سال‌اخیر بیش از ۶۵۲‌میلیون مترمکعب آب صرفه‌جویی شده‌ است که براین اساس میزان صرفه‌جویی در کشت پاییزه سال‌زراعی بیش از ۱۳۰‌میلیون متر‌مکعب بوده و به ازای یک متر‌مکعب آب مصرفی در هکتار بیش از ۱.۳۳کیلوگرم شکر از چغندرقند پاییزه به‌دست آمده که در کشور بی‌سابقه است. خودکفایی شکر همانند دیگر‌ کالاهای اساسی باید مورد حمایت دولت قرار بگیرد و از طرفی واردات شکر به حداقل برسد.

او با بیان اینکه خودکفایی شکر نیاز به حمایت برای تولید پایدار دارد، افزود: در مناطق جنوبی کشور از جمله استان خوزستان شرایط لازم برای تولید محصول وجود دارد، ضمن آنکه کشت چغندرقند در مناطق سردسیر هم باید مورد حمایت قرار بگیرد.

فلسفی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی با بیان اینکه تحقق برنامه های امنیت غذایی مبنی بر خودکفایی محصولات اساسی نیازمند تخصیص سالانه هزار همت اعتبار است، گفت: با توجه به آنکه کشت چغندرقند پاییزه  محصول آب بر است، باید از روش ها، فناوری های جدید و الگوی کشت استفاده کنیم.

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی با تاکید بر خودکفایی محصولات کشاورزی تصریح کرد: در اجرای سند امنیت غذایی تا افق ۱۴۱۱ بر خودکفایی محصولات اساسی تاکید شده که براین اساس تولید باید از ۱۳۳ میلیون تن به ۱۶۰ میلیون تن برسد.

براساس برنامه هفتم در تولید ۵ محصولات استراتژیک از جمله چغندرقند باید به خوداتکایی حداکثری برسیم که دستیابی به این امر مهم با معرفی ارقام مناسب، مصرف بهینه آب، اصلاح خاک و وارد‌نکردن شکر به کشور در زمان برداشت چغندر قند و توسعه کشت چغندر پاییزه امکان پذیر که انتظار می رود حمایت های لازم برای تحقق خودکفایی شکر در کشور صورت بگیرد./ باشگاه خبرنگاران جوان

ایران در چند قدمی خودکفایی در تولید شکر
ایران در چند قدمی خودکفایی در تولید شکر



منبع

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها