صنایع غذایی: معاون دفتر صنایع غذایی و دارو وزارت صمت، عدم شفافیت را بزرگترین مشکل دستورالعمل ثبت سفارشات ارزی دانست.
به گزارش خبرنگار ما، مهندس لیلا اروجلو، معاون دفتر صنایع غذایی و دارو وزارت صمت در جلسه مشترک کمیسیون صنایع غذایی و کمیسیون واردات در خصوص بررسی دستورالعمل نحوه انجام و تایید ثبت سفارشات ارزی واحدهای تولیدی – بازرگانی گفت: واقعاً جای تبریک دارد در حالی که شرایط سال به سال سختتر میشود، تولیدکنندگان اینگونه نسبت به سرمایهگذاری و تولید در کشور خود اهتمام دارند.
وی در ادامه افزود: در گذشته، طرحهای آمایش اجرا و به راحتی پول توزیع میشد و اگر شخصی می خواست طرحی را در جایی اجرا کند، منابع مالی تأمین میشد، اما متأسفانه محدودیتهای ارزی کشور و اتفاقاتی که رخ داد، وزارت صمت را به سمتی برد که دستورالعملهایی به این سختی ابلاغ کند. دستورالعملهایی که وزارت صمت نیز در مقام اجرا دچار مشکل بود و برخی از مشکلات آن بهطور دقیق بیان شد.
اروجلو، عدم شفافیت را بزرگترین مشکل این دستورالعمل دانست و اظهار داشت: «زمانی که بندهای این دستورالعمل را مطالعه میکردم، فرآیندها به صورت دقیق برایم مشخص نبود و نمیتوانستم فعالان اقتصادی را هم به صورت کامل توجیه کنم.»
وی اضافه کرد: مشکل دیگر این است که در میانه سال، سهمیه ارزی شامل ارز حاصل از صادرات شد و این به ماشینآلات و مواد اولیه نیز تعمیم داده شد. به این ترتیب، تأمین مواد اولیه شرکتهادچار مشکل شد. البته بارها این مساله، منعکس و رفع آن مورد پیگیری قرار گرفت.
این مقام مسئول، مساله بعدی را محدودیتهای سامانه جامع تجارت دانست و گفت: این سامانه بسیار کند عمل میکرد و قدرت کافی برای مدیریت این حجم از اطلاعات و کاربران را نداشت، گاهی اوقات سامانه از کار می افتاد و در مواردی هم به دلایل دیگر بسته بود.
اروجلو تصریح کرد: «البته اگر دستورالعملی را نمیخواهیم، باید جایگزینی برای آن ارائه و به دولت کمک کنیم. ما در یک محیط و شرایط مشترک زندگی میکنیم و نمیتوانیم بگوییم که این دستورالعمل را نمیخواهیم و باید جایگزینی شفاف به وزیر صمت ارایه شود.»
وی با بیان اینکه مجوزهای چندگانه راهی برای پیوست شدن پیدا نمیکردند، اظهار داشت: به عنوان مثال، وزارت جهاد کشاورزی و فعالان آن واقعاً دچار مشکل شدند و هنوز هم با این مشکلات دستوپنجه نرم میکنند. همچنین هلدینگهای بازرگانی نیز با مشکلات بسیاری روبرو شدهاند.
معاون دفتر صنایع غذایی و داروی وزارت صمت خاطرنشان کرد: در واقع کسی که دستورالعمل را ابلاغ کرده بود، خودش هم در شرایطی قرار گرفته بود که دیتاهای مختلفی به سمت او میآمد. البته اکنون مجری و سیاستگذار تغییر کردهاند. به نظر میرسد تیم جدیدی که وجود دارد، کارایی لازم را داشته باشند، چرا که زیرمجموعه قائممقام وزیر در بازرگانی هستند و سابقه کافی در وزارت صمت را دارند.
وی به مشکل حوزه ماشینآلات اشاره و بیان کرد: یک میلیون دلار برای شرکتهایی تعیین شده بود که تاکنون ماده اولیه خود را تأمین نکردهاند. این یک میلیون دلار از سهمیه ماشینآلات جداست. شرکتهای ایجادی میتوانستند از سهمیه ماشینآلات استفاده کنند، اما فرآیند آن بسیار پیچیده بود.
اروجلو تصریح کرد: اگر چارهای جز اجرای دستورالعمل نیست، باید فرآیندها شفاف و تسهیل شوند تا کمتر نیازی به پیگیری و تذکر باشد. پیشنهادی که به دکتر ابراهیم شیخ در مورد این دستورالعمل داده شده، این است که فلوچارتها مشخص شوند و مرحلهبهمرحله، سامانه جامع تجارت بتواند متقاضیان را راهنمایی کند.
معاون دفتر صنایع غذایی و دارو وزارت صمت در پایان گفت: اما به هر حال، اجرای هر موضوعی که مبتنی بر گزارش عملکرد باشد، بهویژه در حوزه سهمیههای ارزی بخش تولید، چالشهای خاص خود را دارد. پیشنهاد می شود که اتاق ایران در ابتدا اصلاً دستورالعملی نباشد و سپس در پلنهای بعدی، راهکارهای عملیاتی ارائه شوند.