صنایع غذایی: مدیر امنیت غذایی در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: اگر ظرف سالهای آینده اقدامات مداخلهای در مورد تغییرات اقلیم انجام نشود، ممکن است امنیت غذایی مردم به خطر بیفتد.
«زهرا عبداللهی»، مدیر امنیت غذایی در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی درباره علت شوری آب در برخی مناطق کشور گفت: به دلیل تغییرات اقلیمی که در همه جای دنیا اتفاق افتاده و در کشور ما نیز رخ داده است، شوری خاک را داریم؛ یعنی خشکسالی و کاهش منابع آب زیرزمینی باعث شده که در بعضی نقاط، خاک شور باشد و طبعا وقتی خاک شور است، در منابع آب زیرزمینی، آب نیز شور خواهد شد؛ این مسئله به دلیل تغییرات اقلیمی است. در سازمان محیط زیست، دفتر حفاظت از آب و خاک را داریم که روی این موضوع برنامه دارند و در این زمینه کار میکنند.
منابع آب زیرزمینی بهشدت کم شده است
وی ادامه داد: ما کشوری هستیم که خیلی در معرض خشکسالی قرار گرفته، منابع آب زیرزمینی بهشدت کم شده و خاک خیلی بیشتر از نُرم جهانی فرسایش پیدا کرده است، به همین علت نیز در خیلی از شهرها فرونشست داریم و شور شدن آب هم یکی از پیامدهای تغییر اقلیم است.
عبداللهی به خطر افتادن امنیت غذایی در نتیجه تغییر اقلیم را تأیید کرد و گفت: خشکسالی و کم شدن آب نخست بر تولید تاثیر میگذارد و ما با کاهش مواجه میشویم. بنابراین به طور مثال میگوییم که در این شرایط، وزارت کشاورزی باید الگوی کشت را طوری تغییر دهد که بتوان محصول را با آب کمتر تولید کرد و محصولاتی را که مناسب هستند در نقاطی که خاک شور است به عمل آورد.
تغییر اقلیم حتما به ناامنی غذایی منجر میشود
وی افزود: دیگر اینکه تغییر اقلیم منجر به بروز سیل نیز میشود؛ وقتی سیل جاری شود و همهجا زیر آب برود، مزارع تخریب میشوند و مواد غذایی از دسترس مردم خارج میگردند. یعنی تغییر اقلیم حتماً میتواند به ناامنی غذایی نیز منجر شود. این تنها در ایران نیست و در کل دنیا مشکلی از این بابت وجود دارد.
مدیر امنیت غذایی در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی بیان کرد: از اینکه تغییر اقلیم اکنون چه قدر امنیت غذایی ایرانیان را متأثر کرده است، در حال حاضر آماری نداریم، اما اگر ظرف سالهای آینده اقدامات مداخلهای انجام نشود ممکن است امنیت غذایی مردم به خطر بیفتد. بنابراین حفاظت از منابع آب و خاک کشور و تغییر الگوی کشت، کارهایی است که سازمان محیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی باید انجام دهند تا دچار ناامنی غذایی به دلیل تغییر اقلیم نشویم.
میزان مصرف چربی و روغن باید کم شود
وی با اشاره به وضع مالیات و عوارض بر کالاهایی مانند روغن گفت: بحث فرهنگسازی و آموزش نیز در اینجا مطرح است؛ ما باید حتماً کار فرهنگسازی و آموزش هم انجام دهیم. مردم عادتی دارند که غذا را با روغن زیاد سرخ میکنند و غذای پرچرب میخورند. ما باید برای جلوگیری از این مسئله فرهنگسازی کنیم و فقط بحث عوارض و مالیات از روغن مطرح نیست. همه اینها با هم کمک میکنند که میزان مصرف چربی و روغن پایین بیاید.
او در واکنش به اینکه مگر گرانی مستمر روغن در سالهای گذشته موجب تغییر در الگوی مصرف ایرانیان شده است که اکنون به منظور تغییر عادت غذایی مردم به دنبال وضع مالیات بر آن هستیم، گفت: ما قیمت را بالا بردهایم و مالیات نگرفتهایم، اگر مالیات بگیریم و آن را به یارانه برای شیر بدل کنیم و مردم شیر بنوشند، درست خواهد شد.
وی ادامه داد: ما نمیگوییم مردم روغن نخورند، اصلاً ۳۰ درصد انرژی روزانه مردم باید از طریق منابع روغن و چربیها تامین شود و این یک استاندار است. مصرف بیش از این مقدار، مشکل ایجاد خواهد کرد و باعث بیماریهای متعددی مانند بیماری قلبی-عروقی، بالا رفتن چربی خون و … خواهد شد.
عبداللهی افزود: به خاطر همین برای اینکه بتوان مصرف را قدری متعادل کرد چند کار باید با هم انجام شود؛ نخست فرهنگسازی است که به مردم آموزش داده شود که اینقدر مواد پرچرب نخورند یا اگر خیلی تمایل دارند که غذا را سرخ کنید، با کمی روغن آن را تفت دهند. دیگر اینکه، روغن بههرحال چربی است و از کالاهای تهدیدکننده سلامت به شمار میآید و اخذ عوارض یا مالیات میتواند کمککننده کند.
وی گفت: البته مالیات را هم باید تعریف کنیم که از چهکسی گرفته شود. آیا مصرفکننده مالیات را بدهد؟ یعنی اگر بداند که محصولی میخرد که سلامتی او را به خطر میاندازد، هزینه سلامتیاش را خودش باید بپردازد. این شاید به کاهش مصرف کمک کند. / ایلنا