گام بلند شرکت بین‌المللی گروه مانی آسیا برای توسعه کشاورزی قراردادی و زنجیره‌ ارزش محصولات کشاورزی

صنایع غذایی: به‌منظور ایجاد بستری برای همکاری‌های مشترک در جهت بسط و توسعه زنجیره ارزش و کشاورزی قراردادی تفاهمنامه دوجانبه‌ای میان شرکت مادرتخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی و شرکت بین‌المللی گروه مانی آسیا منعقد شد.

به گزارش واحد ارتباط با رسانه شرکت بین‌المللی گروه مانی آسیا، به موجب این تفاهمنامه که روز گذشته به امضای طرفین رسید، مقرر شد تا طرفین در توسعه زنجیره ارزش محصولات کشاورزی با تمرکز بر کشاورزی قراردادی با هدف تولید محصولات سالم کشاورزی براساس مزیت‌های نسبی تولید در استان‌های مختلف کشور نظیر پسته، انگور، سیب، چای و عسل مشارکت داشته باشند.
بر پایه این گزارش همچنین مقرر شد در راستای استفاده از ظرفیت شبکه گسترده صندوق‌های استانی در شناسایی، سازمان‌دهی و آموزش کشاورزان پیشرو جهت اجرای تولید و کشاورزی قراردادی در مناطق مختلف کشور، برنامه‌ریزی برای تهیه پروتکل‌های تولید براساس استانداردهای بازار هدف و استفاده از ظرفیت‌ صندوق‌های حمایت از توسعه بخش کشاورزی زنان روستایی و عشایری برای تولید محصولات خشکباری با کیفیت خانگی مطابق با استانداردهای بازارهای هدف و تضمین خرید این محصولات از سوی شرکت بین‌المللی گروه مانی آسیا همکاری صورت پذیرد.

سرنوشت پسته را به فرش گره نزنیم
بر پایه این گزارش محمدحسین رحمانی، مدیر عامل «گروه رحمانی» با اشاره به فرصت سه ماهه جهت کاهش آمار برگشتی‌های پسته در اتحادیه اروپا گفت: در غیر این صورت، پسته ایران دیگر اجازه ورود به این بازار را نخواهد داشت و اصل موضوعی که ما را سر میز این تفاهم نامه آورده، همین است.
وی در ادامه افزود: اتحادیه اروپا اعلام کرده که اگر آمار برگشت پسته ایران کاهش پیدا نکند، ورود این محصول به این بازار ممنوع خواهد شد. اگر چنین اتفاقی رخ دهد، همان بلایی که بر سر فرش ایرانی آمد، برای پسته هم تکرار می‌شود. روزگاری، فرش ایران جایگاه ویژه‌ای در جهان داشت، اما امروز کشورهای دیگر جایگزین آن شده‌اند. وی خاطر نشان ساخت:از همین رو باید تفاهم نامه ای امضا شود تا به موجب آن، وزارت جهاد کشاورزی در کاهش آمار برگشتی صادرات پسته همکاری کند.
رحمانی با اشاره به وجود مشکل در تأمین پسته دهان‌بسته اظهار داشت: «گروه رحمانی» تکنولوژی‌ای در اختیار دارد که می‌تواند آفلاتوکسین را از پسته دهان‌بسته جدا کند. بعد از مرتب‌سازی، پسته شکسته شده و تبدیل به مغز پسته می شود و سپس صادرات صورت می گیرد.
وی تصریح کرد: بخشی از منابع مالی را خودمان در اختیار داریم، اما اگر این منابع تجمیع شود، تا ۱۰ برابر آن را در قالب اعتبار اسنادی داخلی به کار خواهیم گرفت تا خرید را از همین فردا آغاز کنیم و این تهدید جدی علیه پسته ایران را برطرف کنیم.
وی به پایین بودن میزان باقیمانده سموم در کشمش منطقه فاروج، اشاره و عنوان کرد: اگر بتوان تأمین کشمش را از این منطقه انجام داد و صادرات به اتحادیه اروپا را صورت داد، یک گام مؤثر دیگر در کوتاه‌مدت خواهد بود.
رحمانی به راه اندازی بورس کشمش در کارخانه مراغه، اشاره و خاطرنشان کرد: مهم این است که کشاورزان مورد تشویق قرار بگیرند تا محصول تمیز و باکیفیت خود را در بورس عرضه کنند و نه محصولی که دارای آلودگی و باقیمانده سموم باشد.
مدیر عامل «گروه رحمانی »در ادامه افزود: آفلاتوکسین زیر نور ماورای بنفش می‌درخشد و آن دسته از پسته ها که در عبور از این تکنولوژی می‌درخشند، ریجکت و خارج می‌شوند و آن دسته از محصول که فاقد آفلاتوکسین است، مغز آن توسط پسته شکن خارج می شود.
وی از این شیوه به عنوان روشی برای تداوم صادرات پسته به اتحادیه اروپا در کوتاه مدت یاد کرد و گفت: ما نیاز به پسته دهان بسته داریم و منابع مالی مورد نیاز، یک بخش نقدی و یک بخش ال سی داخلی است. قانون بانک مرکزی برای ال‌سی داخلی ۶ ماهه است، اما امکان تمدید آن وجود دارد.
وی یاداورشد:ظرفیت کارخانه های این گروه، ۶۰ هزار تن در سال است و در حال حاضر حدود ۳۰ هزار تن پسته دهان بسته مورد نیاز است که باید تدریجا خریداری شود. در مورد کشمش هم ظرفیت ۱۰ هزار تن در سال وجود دارد که تدریجاً باید خرید آن آغازشود.
مدیر عامل «گروه رحمانی»، باقیمانده سم در کشمش را مساله مهمی دانست و عنوان کرد: متاسفانه منطقه مراغه کاملا آلوده شده و این موضوع برای ما که اهل این منطقه هستیم، دردناک است که امکان خرید کشمش از منطقه مراغه وجود ندارد و کشمش مورد نیاز از استان خراسان خریداری می شود.

تلاش های گروه رحمانی برای تداوم صادرات پسته
بهزادنیکخواه ،مدیر دپارتمان زنجیره ارزش«گروه رحمانی» به ظرفیت های تولید و فرآوری محصولات مختلف در این گروه اشاره کرد و گفت: ظرفیت فرآوری انواع خشکبار مخلوط ۶۰ هزار تن در قالب ۴۰۰ میلیون بسته، ظرفیت فرآوری انواع خشکبار ۱۰ هزار تن در قالب ۷۵ میلیون بسته، ظرفیت بسته‌بندی گیاهان دارویی در قالب دمنوش ۲۰۰ تن در قالب ۱۰۳ میلیون بسته، ظرفیت فرآوری و بسته‌بندی عسل ۳۸۵ تن، ظرفیت فرآوری کشمش ۱۰ هزار تن، ظرفیت فرآوری پسته خندان 8 هزار تن و مغز پسته یک هزار و 300 تن در سال است. همچنین ظرفیت تولید انواع آبمیوه با برند کاریز ۲۶ هزار تن و ظرفیت تولید پوره میوه 4 هزار تن در سال است.
وی یکی از روش‌های 17 گانه تأمین مالی زنجیره ارزش محصولات کشاورزی را کشاورزی قراردادی دانست و اظهار داشت: در «گروه بین‌المللی مانی آسیا» این کار آغاز شده و مدیریت زنجیره ارزش کشاورزی شرکت مانی برای سه محصول پروتکل‌هایی را تهیه کرده است. این پروتکل‌ها با استفاده از ظرفیت‌های سازمان حفظ نباتات کشور تدوین شده‌اند.
نیکخواه در ادامه افزود: سال گذشته، بنده خدمت سرکار خانم جلیلی مقدم، رییس سازمان حفظ نباتات رسیدم و گزارش‌هایی که برای مدیریت تلفیقی آفات و بیماری‌های گیاهی تهیه شده بود، دریافت کردم. در واقع مبنای کار «گروه رحمانی» برای کنترل آفات و بیماری‌های گیاهی، همین گزارش‌های سازمان حفظ نباتات کشور بوده است.
وی همچنین به همکاری نزدیک این مجموعه با دکتر رمضانی، نماینده ایران در کدکس، اشاره و تصریح کرد: درخواست ما از این مقام مسئول این بود که با توجه به تهدیدات اخیر، به‌ویژه در حوزه پسته، تدابیری اندیشیده شود و وی برای بخش کنترل کیفیت و مسئولان آزمایشگاه این گروه، کارگاه آموزشی برگزار کرد تا ابعاد این تهدیدات شناسایی شده و آمادگی لازم ایجاد شود.
نیکخواه با اشاره به امضای تفاهم‌نامه همکاری میان «گروه رحمانی» و دانشکدگان کشاورزی دانشگاه تهران گفت: بر اساس آن، این مجموعه به لحاظ علمی از «گروه رحمانی» در تهیه پروتکل‌ها پشتیبانی خواهد کرد. هدف آن است که با استفاده از دانش روز کشاورزی ایران، این پروتکل‌ها به شکلی دقیق و جامع تدوین شود.
وی اضافه کرد: خطری که پسته ایران را تهدید می‌کند این است که تمام مغزها پایه روغنی دارند. در محصولاتی مانند سیب و انگور می‌توان با در نظر گرفتن دوره کارنس، برخی ملاحظات را رعایت کرد، اما در مورد پسته چنین امکانی وجود ندارد.
به گفته وی «گروه رحمانی» موفق شده با اقداماتی که در ترمینال‌های پسته انجام داده، میزان آفلاتوکسین را کنترل کند، اما در مورد باقی‌مانده سموم هم باید اقداماتی انجام شود.
نیکخواه با بیان اینکه کشاورزی قراردادی برای کشمش، پسته، سیب و سایر محصولات طراحی شده و پروتکل‌های مربوط به هرکدام آماده شده است، اظهار داشت: بندی در این قرارداد گنجانده شده که اگر کشاورزان پروتکل‌ها را رعایت کنند و محصولی با کیفیت به این مجموعه تحویل دهند، به قیمت بالاتری خریداری خواهد شد. بنابراین در این قرارداد ملاحظات مربوط به فروش محصول سالم که معمولاً ارزش بالاتری دارد، لحاظ شده تا حقی از کسی ضایع نشود. این قرارداد بر پایه مدل برد-برد-برد طراحی شده است؛ جایی که کشاورز، شرکت و در نهایت جامعه ایران، هر سه منتفع می‌شوند.
وی در ادامه افزود: پروتکل‌های ما آماده است، تفاهم‌نامه‌های لازم را مبادله کرده‌ایم و «گروه رحمانی» به‌عنوان شرکت پیشرو در توسعه زنجیره ارزش محصولات کشاورزی از سوی کارگروه ملی کشاورزی قراردادی انتخاب شده‌ است. علاوه بر این، سازمان توسعه تجارت نیز این مجموعه را برگزیده است تا میزان برگشت پسته صادراتی کاهش بیابد؛ چرا که تاکنون محصول این گروه ریجکت نشده است.
نیکخواه تاکید کرد: اگر بتوان با افزایش تناژ صادراتی، محصول سالمی ارایه و آمار ریجکتی را کاهش داد، تهدید تعلیق صادرات منتفی خواهد شد. اما اگر دست روی دست بگذاریم و بگوییم که اروپا از ما خرید نخواهد کرد و این مساله را به سیاست و دیپلماسی ارتباط دهیم، در واقع قافیه را باخته‌ایم. برای حفظ سهم ایران در بازار، باید قیمت تمام‌شده نیز کاهش بیابد.
وی با بیان اینکه آمریکا ۵۰ سال پیش تولید تجاری پسته را آغاز کرده و اکنون رهبر بازار پسته است، گفت: ترکیه نیز از ایران پیشی گرفته است. این در حالی است که برای افزایش سهم خود از بازار، بازپس‌گیری جایگاه پسته و کشمش، که وضعیت آن نیز در حال بحرانی شدن است، باید محصول سالم تولید شود. البته این تنها یک الزام تجاری نیست، بلکه مسئولیت اجتماعی ما است.

صادرات محصولات «مانی»به ۹۳ کشور جهان
در ادامه سعید همرنگ، عضو هیات مدیره «گروه رحمانی» و معاون عملیات «شرکت بین المللی گروه مانی آسیا» گفت: سالیان سال بحث صادرات به اتحادیه اروپا و سایر کشورها مطرح بوده است و «گروه رحمانی» به بیش از ۹۳ کشور، صادرات خشکبار و عمدتاً کشمش و پسته داشته است. این موضوع برای این مجموعه تازگی ندارد، اما روز به روز محدودیت‌ها و سخت‌گیری‌ها بیشتر می‌شود.
وی در ادامه افزود: دلیل اینکه امروز «گروه رحمانی» پای این میز نشسته، این است که اگر روزی به راحتی 3 تا 4 هزار تن کشمش به اتحادیه اروپا صادر می‌شد، این روند هر روز سخت‌تر شده، نظارت‌ها افزایش یافته و محدودیت‌ها بیشتر شده است. در یکی دو سال گذشته این کار آغاز شده و فعلاً در مرحله کوتاه‌مدت، این موضوع در حال بررسی است که کدام مناطق مشکلات کمتری دارند. از مناطق مختلف نمونه‌برداری شده و نمونه ها به آزمایشگاه‌های مختلف کشور، از جمله آزمایشگاه مرجع، ارسال شده است.
همرنگ عنوان کرد: مناطقی که هم از نظر کیفیت و هم از لحاظ باقی‌مانده سموم، بدون انجام اقدامات خاصی، مشکل کمتری دارند، مناطق فاروج و قوچان هستند.
معاون عملیات «شرکت بین المللی گروه مانی آسیا» با اشاره به رسالت اجتماعی این مجموعه مبنی بر کمک به توسعه، ترویج و رشد کشاورزی و افزایش سطح دانش کشاورزان، گفت: اما در قدم اول، این گروه باید بتواند بحث تأمین خود را مدیریت کند. «گروه رحمانی» در اتحادیه اروپا به‌عنوان یکی از تأمین‌کنندگان کشمش شناخته می‌شود و اگر این استمرار قطع شود یا حضور این مجموعه کمرنگ‌تر باشد، بعد از یک یا دو سال جایگاه خود را از دست خواهد داد. بنابراین، آن استمرار در این برهه زمانی برای ما بسیار مهم است.
وی خاطرنشان کرد: به هر حال، هرچقدر بازارهای دیگر هم جذاب باشند، اتحادیه اروپا به دلیل اعتباردهی و استانداردهای سخت‌گیرانه‌اش، جایگاه ویژه‌ای دارد. بسیاری از محصولاتی که قبلاً در این مجموعه تولید می‌شد، به این دلیل بازارهای خود را از دست داده‌اند که اتحادیه اروپا، با توجه به حساسیت بالایی که روی کیفیت محصول دارد، یک‌سری الزامات مشخص کرده است که در برخی موارد رعایت نشده و همین مساله باعث شده سایر کشورها نیز استانداردهای خود را مطابق با معیارهای اتحادیه اروپا تنظیم کنند.

 

گام بلند شرکت بین‌المللی گروه مانی آسیا برای توسعه کشاورزی قراردادی و زنجیره‌ ارزش محصولات کشاورزی
گام بلند شرکت بین‌المللی گروه مانی آسیا برای توسعه کشاورزی قراردادی و زنجیره‌ ارزش محصولات کشاورزی



منبع

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها