صنایع غذایی: رییس هیأت مدیره سندیکای صنایع کنسرو ایران، با اشاره به فقدان استراتژی صادرات محور در کشور، تاکید کرد که باید برای صادرات، استراتژی کلان تعریف شود.
به گزارش خبرنگار ما، مسعود بختیاری در نشست بررسی مسایل و مشکلات صادرکنندگان صنایع غذایی در وزارت کشور گفت: در بعد کلان، به نظر میرسد که کشور ما فاقد یک استراتژی و راهبرد کلان صادرات محور است، به گونهای که اساساً فاقد استراتژی اقتصاد محور و توسعه محور هم است.
وی در ادامه افزود: برای نخستین بار در فصل زمستان، قطعی برق در صنایع و خانوارها رخ می دهد که این موضوع نتیجه رویکردی است که سالهای متمادی، اقتصاد به تدریج به نفع سیاست و ایدئولوژی عقبنشینی کرده است. اکنون زمانی است که باید شرایط تغییر کند و دیگر زمان آزمون و خطا تمام شده است. فرصتسازیهای بسیاری بوده است و حداقل باید یکبار این موضوع امتحان شود که سیاست به نفع اقتصاد عقبنشینی کند.
بختیاری با بیان اینکه رویکرد مثبت و سازندهای در دولت در راستای برقراری تعاملات بینالمللی در حال شکلگیری است، اظهار داشت: این تلاشها به طور مداوم برای برداشتن گامهای مثبت در این زمینه ادامه دارد؛ از جمله پیوستن ایران به اف ای تی اف، که این رویکرد مثبت را باید به فال نیک گرفت. انتظار بخش خصوصی این است که کلیت حاکمیت از این رویکرد حمایت کند.
وی اضافه کرد: نباید در داخل کشور، شرایطی به وجود بیاید که منجر به انزوای بینالمللی ایران شود. قطعاً انزوای بینالمللی یکی از بزرگترین تهدیدات برای امنیت ملی ما است و به طور حتم مشکلات معیشتی مردم، یکی از پاشنههای آشیل مباحث امنیت ملی است. بنابراین باید رویکرد حاکمیت، رفع دغدغههای معیشتی مردم باشد و در راستای رفاه هر چه بیشتر رفاه مردم، گام هایی برداشته شود.
رییس هیات مدیره سندیکای صنایع کنسرو ایران تاکید کرد: قطعاً اگر اقتصاد ایران با اقتصاد دنیا در هم تنیده شود، هم تابآوری اقتصاد افزایش می یابد و هم کشورمان از گزند و آسیبهای آتی بیشتر در امان می ماند.
بختیاری با اشاره به اینکه در مبحث صادرات، باید کلیت ارکان دولت و حاکمیت دست به دست هم بدهند، گفت: صادرات، یک بحث بین بخشی است و صرفاً یک یا چند وزارتخانه نمیتوانند به تنهایی کمک کنند تا جهش و توسعهای در بخش صادرات رخ دهد. به نظر میرسد که در کشورمان، استراتژی صادرات محور وجود ندارد و به محض کوچکترین تغییر در حوزه تنظیم بازار داخلی، از صادرات ممانعت به عمل می آید.
وی با تاکید بر اینکه باید برای صادرات، استراتژی کلان تعریف شود، اظهار داشت: این موضوع صرفاً در حوزه یک دستگاه نیست و اتفاق خوبی است، اگر معاونت اقتصادی وزارت کشور این ظرفیت را ایجاد کند و به عنوان محور برای هماهنگی و ایجاد تعاملات بین بخشی به حوزه صادرات کمک کند.
این فعال صنفی در ادامه افزود: اگر تعاملات و ارتباطات بین المللی گسترش بیابد، ریسک حمل و نقل و هزینه انتقال پول کاهش مییابد و در نتیجه امکان رقابت صنایع غذایی به طریق اولی افزایش پیدا خواهد کرد.
بختیاری، یکی از مهمترین مسایل را رفع تعهد ارزی دانست و بیان کرد: به نظر میرسد که این مساله به یکی از پاشنههای آشیل صادرات تبدیل شده است. حداقل در حوزه صنایع غذایی، به نظر میرسد که باید صنایع غذایی از شیوه کنونی رفع تعهد ارزی معاف شوند.
وی به شکل گیری تعاملات خوب بین ایران و کشور عمان، اشاره و عنوان کرد: امیدوارم این تعاملات، به سایر همسایگان از جمله کشور عراق، گسترش پیدا کند. تحقیقات میدانی صورت گرفته نشان می دهد که متاسفانه کشورهایی مانند ترکیه به راحتی جایگزین کالاهای صادراتی صنعت کنسرو ایران میشوند. این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۴۴ میلیون دلار صادرات رب گوجه فرنگی انجام شده، اما این نگرانی وجود دارد که در سال ۱۴۰۳ این عدد به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند، چرا که هیچ استراتژی کلانی وجود ندارد.
بختیاری با بیان اینکه صادرات ایران بیشتر نمودار سینوسی دارد، گفت: ظاهرا حکومت عراق، سبدهای معیشتی برای مردم در نظر گرفته است که اکنون رب گوجه فرنگی ترکیهای در آن سبد معیشتی قرار دارد؛ در حالی که کیفیت رب گوجه فرنگی ایران به مراتب بالاتر است و از لحاظ ظاهر نیز مورد پسند مردم عراق و سایر کشورهای همجوار قرار دارد.
رییس هیات مدیره سندیکای صنایع کنسرو ایران در پایان اظهار داشت: بخش خصوصی تماماً از رویکرد سازنده دولت در راستای بهبود تعاملات بینالمللی دفاع میکند.