صنایع غذایی: امروزه، آنچه برندها را متمایز و ماندگار میسازد، نوآوری و توجه به نیازهای در حال تغییر مصرفکنندگان است. شرکت دلپذیر، به عنوان یکی از پیشگامان صنعت غذا در ایران، نقش کلیدی تحقیق و توسعه را در مسیر رشد و ارتقای محصولات خود بهخوبی درک کرده و با نگاهی آیندهنگر، سرمایهگذاری هدفمندی در این حوزه انجام داده است. در گفتوگو با مجید رضوانی فرد،مدیر واحد تحقیق و توسعه شرکت دلپذیر، به پشت صحنه ایدهپردازیها، مسیر توسعه محصولات جدید، چالشهای نوآوری در صنعت غذا و آینده تحقیق در شرکت دلپذیر نگاهی می اندازیم .
ایدههای نو برای محصولات از کجا میآیند؟ بازار، مشتری، یا تیم داخلی؟
همانگونه که قبلا توضیح داده شد، این ایده ها از مصرف کنندگان و مشتریان محصولات دلپذیر، همچنین پیشنهادات داخلی سازمان( همانند تیم R&D، واحد بازاریابی، واحد فروش، هیات مدیره محترم و مدیریت محترم عامل) نیز ارائه میگردد.
در توسعه محصولات جدید، چگونه نیازهای تغذیهای و ذائقه مصرفکننده ایرانی را در نظر میگیرید؟
این کار از طریق شناخت ذائقه و ترجیحات مصرفکننده ایرانی و تحلیل رفتار بازار مصرف صورت میگیرد. برای توسعه محصولات غذایی موفق در بازار ایران که همزمان نیازهای تغذیهای و ذائقه مصرفکننده را پوشش دهند، باید یک استراتژی ترکیبی از علوم تغذیه و صنایع غذایی، تحقیقات بازار و دانش بومی را به کار گرفت. چارچوب عملیاتی عبارت است از : بررسی و نقشهبرداری از مشکلات تغذیهای ایرانیان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، اینکه کمبود های ریزمغذی های مصرف کننده ایرانی کدامند و همچنین بیماریهای متابولیکی احتمالی و عادات مصرف میبایست به هنگام طراحی محصول در نظر گرفته شود. بعنوان مثال کمبود آهن در ۵۳% زنان، همچنین ویتامین D3 در ۸۰% جمعیت ایران وجود دارد. ۳۰ درصد ایرانیان دچار چاقی بوده و ۱۱% دیابت دارند. همچنین مصرف ۲.۵ برابری نمک در ایران نسبت به استاندارد WHO از جمله مواردی است که در زمان طراحی محصولات جدید می بایست در نظر گرفته شود و شرکت دلپذیر محصولات متعددی در این راستا به بازار عرضه کرده است. همچنین مهندسی ذائقه ایرانی یا Taste Mapping در طراحی محصول می بایست در نظر گرفته شود . بعنوان مثال منطقه ترجیحات طعمی شمال کشور ترش و معطر، جنوب کشور تند و ادویهدار، مرکزکشور شیرین و هلدار میباشد.
بطور کلی کلید موفقیت در تلفیق نیاز تغذیهای با ذائقهشناسی ایرانی در چهار اصل خلاصه میشود:
غنیسازی هوشمندانه (بدون تغییر طعم)، بومیسازی فرمولها (استفاده از طعم دهنده های ذائقه ایرانی)،آموزش مصرفکننده (توسط برچسبهای تفسیری)، تستهای میدانی گسترده (قبل از تولید انبوه)
R&D چطور به ایجاد تمایز برند دلپذیر نسبت به رقبا کمک میکند؟
واحد تحقیق و توسعه (R&D) نقش کلیدی و استراتژیکی در ایجاد تمایز برند نسبت به رقبا دارد. این نقش را میتوان از جنبههای مختلفی بررسی کرد. مهم ترین جنبه، ایجاد نوآوری در محصولات و خدمات می باشد. واحد تحقیق و توسعه باعث خلق محصولات جدید با ویژگیهای خاص میشود که رقبا هنوز ارائه نکردهاند. این نوآوری میتواند شامل تکنولوژی پیشرفتهتر، کارایی بیشتر، طراحی بهتر یا ویژگیهای منحصر به فرد باشد که برند را متمایز میسازد. همچنین با افزایش کیفیت و رضایت مشتری از طریق تحلیل بازخورد مشتریان و بهبود مستمر، R&D میتواند محصولاتی با کیفیت بالاتر و تجربه کاربری بهتر ارائه دهد. این امر باعث وفاداری بیشتر مشتریان و ایجاد تصویر مثبت از برند در ذهن آنها میشود. واحد تحقیق و توسعه به شرکت کمک میکند تا با رصد مداوم روندهای بازار، تکنولوژیهای نوین و نیازهای مشتریان، سریعتر از رقبا واکنش نشان دهد و خود را بهروز نگه دارد.
ایدهها و دستاوردهای R&D میتوانند به عنوان نقطه قوت در پیامهای بازاریابی و تبلیغات برند استفاده شوند، بهویژه زمانی که برند بخواهد خود را به عنوان «نوآور»، «پیشرو» یا «پیشرفته از نظر تکنولوژیکی» معرفی کند. همچنین با تمرکز مستمر بر توسعه دانش فنی و فناوری اختصاصی، برند میتواند مزیتهایی ایجاد کند که تقلید آن توسط رقبا دشوار یا زمانبر باشد، در نتیجه تمایز پایدارتری شکل میگیرد.

