صنایع غذایی: تبدیل ارز ترجیحی روغن به ترکیبی، یک خطای بزرگ استراتژیک است و این رویکرد تبعات منفی ارز ترجیحی را کماکان خواهد داشت.
به گزارش خبرنگار ما دکتر علیرضا شریفی، دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران امروز در جمع خبرنگاران ضمن بیان این مطلب تصریح کرد: اختصاص ارز ترکیبی به روغن از آنجایی که ارز روغن خام، ماهها پس از ترخیص و مصرف و فروش روغن وارداتی، تخصیص داده میشود و چون نرخ ارز توافقی متغیر است، کارخانه از نرخ ارزی که قرار است در آینده بگیرد، اطلاع ندارد و از این رو فروش محصول با ابهام صورت میگیرد که منجر به نگرانی و ریسک تجاری میشود.
وی با بیان اینکه حذف ارز ترجیحی بهصورت کامل موجب کاهش مصرف روغن خانوار، کاهش مصرف روغن در صنف و صنعت، حذف یارانه پنهان روغن در صادرات محصولات غذایی، کاهش قاچاق و کاهش هزینههای نظارت میشود، تأکید کرد: صرفهجویی سالانه ۵۰۰ میلیون دلاری ناشی از کاهش مصرف سرانه از ۲۳ کیلوگرم به ۱۹ کیلوگرم، صرفهجویی ۸۰ همتی بودجه دولت و نزدیک شدن به نظام تک نرخی ارز و رقابت از جمله دیگر مزایای حذف ارز ترجیحی بهشمار میرود.
وی گفت: درصورت اجرای سناریوی ارز ترکیبی (۶۰ درصد ترجیحی و ۴۰ درصد توافقی برای روغن خام و ۵۰ / ۵۰ برای روغن پالم)، میانگین قیمت روغن مصرفی خانوار از ۹۲۵ هزار ریال به حدود یک میلیون و ۳۵۰ هزار ریال افزایش خواهد یافت و این یعنی اتفاق به معنای افزایش قابل توجه قیمت بدون حذف معایب ذاتی تخصیص ارز ترجیحی است. در حالیکه اگر ارز ترجیحی بهصورت کامل حذف شود، قیمت نهایی مصرفکننده به حدود یک میلیون و ۶۵۰ هزار ریال خواهد رسید. اختلاف بین دو سناریو برای هر فرد، با فرض مصرف یک کیلوگرم در ماه، تنها ۳۰۰ هزار ریال در ماه خواهد بود که این میزان افزایش، با توجه به مزایای حذف کامل ارز ترجیحی، هزینهای معقول و قابل مدیریت تلقی میشود.

