طرز تهیه ترشی گل کلم
ترشی گل کلم یکی از انواع ترشی های خوشمزه ایرانی است که در شهرهای مختلف کشور با مواد متنوعی تهیه می شود. این ترشی خوشمزه با نام ترشی گل کلم شناخته می شود، اما این نام به این منظور نیست که در تهیه آن فقط از گل کلم استفاده می شود. نام این ترشی بیشتر به این دلیل ترشی گل کلم گذاشته شده است که اصلی ترین ماده در تهیه این ترشی گل کلم می باشد. به مواد تشکیل دهنده این ترشی خوشمزه می توانیم به سلیقه خود موادی مثل هویج، سیب ترشی، انواع فلفل های تند و شیرین و .. اضافه کنیم. یکی دیگر از نکاتی که در مورد این ترشی باید بدانیم این است که این ترشی با رنگ های متنوعی تهیه می شود که رنگ های سفید و زرد محبوب ترین رنگ ها برای تهیه این ترشی هستند، برای مشاهده آموزش کامل طرز تهیه ترشی گل کلم در ادامه با چی شی همراه باشید.
برای تهیه ترشی گل کلم، گل کلم، هویج، سیب ترشی و ترخون را خرد کرده و مخلوط کنید. مواد را در شیشهای خشک ریخته، فلفل سبز اضافه کنید، سپس سرکه و نمک روی آن بریزید و در جای خنک نگهدارید. ترشی پس از ۲ هفته آماده مصرف است یا با روش فوری قابل تهیه است.
مواد لازم برای ۱ شیشه کوچک | مقدار مواد |
گل کلم | ۱ عدد متوسط |
هویج | ۵۰۰ گرم |
فلفل سبز تند | ۶ عدد |
سیب ترشی | ۵۰۰ گرم |
سرکه | به مقدار کافی |
گلپر | ۱ قاشق چایخوری |
ترخون | ۴ شاخه |
نمک | به میزان کافی |
طرز تهیه ترشی گل کلم
فهرست محتوا
- 1 مرحله ۱: آمادهسازی گل کلم
- 2 مرحله ۲: آمادهسازی هویج
- 3 مرحله ۳: خرد کردن سیب ترشی و ترخون
- 4 مرحله ۴: افزودن گلپر و آمادهسازی شیشه
- 5 مرحله ۵: پر کردن شیشه با مواد ترشی
- 6 مرحله ۶: افزودن سرکه و نگهداری ترشی
- 7 مرحله ۷: آمادهسازی ترشی پس از دو هفته
- 8 مرحله ۸: تهیه ترشی فوری (روش کارخانهای)
- 9 ترشی گل کلم زرد
- 10 ترشی گل کلم قرمز
- 11 ترشی گل کلم شور
- 12 شستوشو و خشک کردن کامل مواد
- 13 افزودن ادویهها و سبزیجات معطر
- 14 پرهیز از تماس ترشی با هوا
- 15 استفاده از سبزیجات رنگی
مرحله ۱: آمادهسازی گل کلم
برای تهیه ترشی مخلوط گل کلم مجلسی ابتدا گل کلم را با دقت می شوییم و در آبکش می گذاریم تا آب اضافه آن خارج شود و بعد بوته های گل کلم را جدا می کنیم و اگر خیلی بزرگ هستند با چاقو هر بوته را نصف و خرد می کنیم و در کاسه ای بزرگ می ریزیم.
مرحله ۲: آمادهسازی هویج
هویج ها را نیز با پوست کن تمیز پوست می گیریم و می شوییم و در آبکش قرار می دهیم تا آب اضافی آن خارج شود و بعد روی تخته آشپزخانه با چاقو به صورت حلقه ای یا نگینی خرد می کنیم و به گل کلم ها اضافه می کنیم.
مرحله ۳: خرد کردن سیب ترشی و ترخون
سیب ترشی ها را می شوییم و پوست می گیریم و روی تخته آشپزخانه به صورت مکعب های بزرگ خرد می کنیم و داخل کاسه می ریزیم. سپس ۲ الی ۳ شاخه ترخون را نیز می شوییم و در آبکش قرار می دهیم تا خشک شود.
مرحله ۴: افزودن گلپر و آمادهسازی شیشه
سپس روی تخته آشپزخانه ریز خرد می کنیم و به مواد داخل کاسه اضافه می کنیم.(می توانید از ترخون خشک شده نیز استفاده کنید) گلپر را نیز روی مواد می پاشیم و همگی مواد را خوب زیر و رو می کنیم.شیشه ای که برای ترشی تهیه کرده ایم را می شوییم.
مرحله ۵: پر کردن شیشه با مواد ترشی
سپس با دستمال کاملا خشک می کنیم و اجازه می دهیم تا کاملا خشک شود و (باعث کپک زدن ترشی می شود) بعد مواد ترشی را کم کم داخل شیشه می ریزیم و لابه لای مواد ترشی فلفل سبزها را قرار می دهیم.
مرحله ۶: افزودن سرکه و نگهداری ترشی
حدود ۳ سانتیمتر از روی شیشه را خالی نگه می داریم و سرکه و کمی نمک را با هم مخلوط می کنیم و روی مواد ترشی می ریزیم تا کاملا روی سطح ترشی را سرکه بپوشاند و درب شیشه را محکم می بندیم و در جای خنک نگهداری می کنیم.
مرحله ۷: آمادهسازی ترشی پس از دو هفته
پس از گذشت ۲ هفته ترشی اماده می شود و می توانید آنرا مصرف کنید. البته اگر تمایل ندارید دو هفته صبر کنید و می خواهید ترشی گلم را به صورت فوری و یک روزه درست کنید می توانید از روش کارخانه ای استفاده کنید و مواد ترشی را بپزید.
مرحله ۸: تهیه ترشی فوری (روش کارخانهای)
به این صورت که پس از اینکه همگی مواد را که خرد کردید در قابلمه ای می ریزیم و سرکه و کمی نمک به آن اضافه می کنیم و روی حرارت می گذاریم تا نیم پز شوند و از روی حرارت قابلمه را بر می داریم و ترشی گل کلم آماده مصرف است.نوش جان
نکات تهیه ترشی گل کلم
ترشی گل کلم زرد
اگر مایلید رنگ ترشی شما سفید نباید و زرد یا طلایی باشد می توانید از زعفران یا زردچوبه استفاده کنید. به دلیل اینکه عطر زعفران ممکن است عطر ترشی را تغییر دهد توصیه می شود برای مقدار مواد لازم در دستور بالا از ۱ قاشق چایخوری زردچوبه اصل استفاده کنید. البته می توانید از پودر ریشه زعفران هم برای رنگی کردن ترشی استفاده کنید. برای این منظور کافیست زعفران را با یخ یا آب جوش دم کنید و به ترشی اضافه کنید. البته همانطور که در بالاتر توضیح دادیم به هیچ وجه مقدار زیاد زعفران نباید به ترشی اضافه کنیم چون باعث تغییر عطر ترشی می شود.
ترشی گل کلم قرمز
برای قرمز شدن رنگ ترشی گل کلم می توانیم از چند راه حل استفاده کنیم. راه اول اضافه کردن رنگ غذا می باشد که به دلیل اینکه ممکن است برای بدن زیان آور و مضر باشد توصیه نمی شود. راه حل دوم استفاده از رنگ قرمز طبیعی است. رنگ قرمز طبیعی را می توانیم از سبزیجات مانند چغندر قرمز بگیریم. راه حل دیگری هم وجود دارد که البته روی طعم ترشی تاثیر می گذارد، اضافه کردن پوره گوجه فرنگی هم می تواند باعث قرمز شدن رنگ ترشی سود، البته همانطور که گفتیم روی طعم ترشی هم تاثیر می گذارد.
ترشی گل کلم شور
ترشی گل کلم با روش های متنوعی تهیه می شود، شور گل کلم یا ترشی گل کلم شور یکی از انواع چاشنی های خوشمزه ایرانی است که طعم بسیار متفاوت و خوشایندی دارد. در صورتی که تمایل دارید گل کلم شور را به روش سنتی در منزل درست کنید به مطلب زیر مراجعه نمایید.
شستوشو و خشک کردن کامل مواد
برای تهیه یک ترشی باکیفیت و ماندگار، شستوشوی دقیق و کامل مواد اولیه ضروری است. سبزیجات و مواد مورد استفاده را به دقت بشویید تا هرگونه آلودگی و خاک از بین برود. پس از شستوشو، سبزیجات را روی یک پارچه تمیز و خشک پهن کنید و اجازه دهید کاملاً خشک شوند. دقت کنید که هیچگونه رطوبت یا قطره آبی روی مواد باقی نماند، زیرا این رطوبت میتواند منجر به کپکزدگی ترشی شده و طعم و کیفیت آن را کاهش دهد. برای اطمینان از خشک شدن کامل، میتوانید از دستمالهای نخی تمیز نیز استفاده کنید.
افزودن ادویهها و سبزیجات معطر
ادویهها و سبزیجات معطر یکی از مهمترین عوامل در خوشطعم شدن ترشی هستند. ادویههایی مانند گلپر، زردچوبه، فلفل سیاه و فلفل قرمز علاوه بر ایجاد طعم، به افزایش خاصیت نگهداری ترشی کمک میکنند. همچنین استفاده از سبزیجات معطری مانند ترخون، نعناع، مرزه، جعفری و گشنیز، عطر بینظیری به ترشی میبخشد. ترکیب و مقدار این مواد بسته به سلیقه شما قابل تنظیم است. اگر طعم قویتر میپسندید، میتوانید مقدار بیشتری از این مواد استفاده کنید. دقت کنید که سبزیجات نیز باید کاملاً خشک باشند تا مانع کپکزدگی شوند.
پرهیز از تماس ترشی با هوا
برای افزایش ماندگاری و جلوگیری از فساد ترشی، باید توجه ویژهای به نحوه پر کردن شیشهها داشته باشید. هنگام ریختن مواد در شیشه، دقت کنید که سرکه به اندازه کافی استفاده شود تا تمام مواد را بپوشاند و هیچ فضایی برای هوا باقی نماند. هوا یکی از عوامل اصلی در ایجاد کپک و خراب شدن ترشی است. پس از پر کردن شیشه، مطمئن شوید که درب آن را محکم ببندید. اگر درب شیشه به خوبی بسته نشود، احتمال نفوذ هوا وجود دارد و این موضوع باعث کاهش کیفیت ترشی میشود.
استفاده از سبزیجات رنگی
ظاهر ترشی نیز بهاندازه طعم آن اهمیت دارد، و استفاده از سبزیجات رنگی به جذابیت بصری آن کمک میکند. افزودن موادی مانند فلفل دلمهایهای رنگی (قرمز، زرد و سبز)، هویج و چغندر قرمز، نهتنها طعمی دلپذیر به ترشی میبخشد بلکه جلوهای زیبا و اشتهابرانگیز ایجاد میکند. این مواد میتوانند بهصورت نگینی، حلقهای یا خلالی خرد شوند تا تنوع بیشتری در بافت ترشی ایجاد کنند. ترکیب رنگها علاوه بر زیبایی، تجربه لذتبخشی از سرو ترشی در کنار غذاهای مختلف فراهم میآورد.