صنایع غذایی: در حالی چند ساعت تا طولانی ترین شب سال باقی مانده که بررسی ها حاکی از شلوغ تر شدن بازارهای میوه و آجیل است.
با توجه به آنکه چند ساعت به طولانی ترین شب سال زمان باقی است، خیابان ها برای اجرای این سنت دیرینه رنگ و بوی دیگر به خود گرفته است؛ به طوری که برای خرید برخی اقلام افراد ساعت ها در صف ایستادند.
بررسی های میدانی حاکی از آن است که امسال به دلیل شرایط مساعد تولید انار، هندوانه، خرمالو، آجیل و خشکبار و ماهی در عرضه نه تنها هیچ کمبودی وجود ندارد، بلکه کالا با تنوع کیفیت و با قیمت های مختلف در تمامی مغازه ها موجود است و خوشبختانه بدلیل برنامه ریزی مناسب و فراوانی تولید، عرضه بر تقاضا پیشی گرفته است که همین امر بر تعادل بازار اثر گذاشته است.
گزارش ها از سطح شهر نشان میدهد که قیمت هر کیلو شیرینی تر و خامه ای برحسب مواد و کیفیت بین ۱۸۰ تا ۳۰۰هزارتومان، شیرینی گل محمدی، زبان و پاپیونی ۱۵۰ تا ۲۷۰ هزار تومان، کیک یزدی ۱۱۰ تا ۱۶۰ هزار تومان و کیک یلدایی ۱۸۰ تا ۴۵۰ هزارتومان است، همچنین قیمت هرکیلو کشمش ۲۸۰ تا ۳۵۰ هزارتومان، بادام هندی یک میلیون تا یک میلیون و ۳۰۰ هزارتومان، آجیل ۴ مغز خام یک میلیون تا یک میلیون و ۲۰۰ هزارتومان، میوه خشک ۴۵۰ تا ۹۰۰ هزارتومان، آجیل پودری یک میلیون تا یک میلیون و ۲۰۰ هزارتومان، آجیل شور ۹۰۰ تا یک میلیون و ۲۰۰ هزارتومان، مغز بادام یک میلیون و ۱۰۰ تا یک میلیون و ۴۰۰ هزارتومان، مغزفندق یک میلیون و ۱۰۰ تا یک میلیون و ۳۵۰ هزارتومان، پسته اکبری ۹۰۰ تا یک میلیون و ۲۰۰ هزارتومان، پسته کله قوچی ۹۰۰ تا یک میلیون و ۱۰۰ هزارتومان، پسته احمدآقایی یک میلیون تا یک میلیون و ۲۰۰ هزارتومان، بادام منقا ۳۰۰ تا ۵۵۰ هزارتومان، نخودچی ۱۰۰ تا ۱۸۰ هزارتومان، مغز گردو ۴۵۰ تا ۸۰۰ هزارتومان، تخمه کدو ۲۸۰ تا ۳۸۰ هزارتومان، تخمه ژاپنی ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزارتومان و تخمه آفتابگردان ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزارتومان است.
بنابر گفته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی، امسال تولید میوه های هندوانه و انار به عنوان ۲ قلم اصلی شب یلدا مازاد بر نیاز است به طوریکه بنابر اذعان رئیس اتحادیه بارفروشان بخشی از هندوانه و انار در کف میدان مانده است.
کمبودی در عرضه میوه شب یلدا نداریم
در ادامه اسداله کارگر، رئیس اتحادیه میوه و سبزی تهران با بیان اینکه کمبودی در عرضه میوه شب یلدا نداریم، گفت: با توجه به وضعیت تقاضا، در عرضه هیچ یک از محصولات بار کمیاب نیست که بر نوسانات بازار اثر بگذارد.
او قیمت هرکیلو انار شیراز را ۲۵ تا ۹۰ هزار تومان اعلام کرد و افزود: نرخ کنونی هرکیلو انار دماوند در میدان مرکزی ۴۰ تا ۱۲۰ هزار تومان، انار ساوه ۲۰ تا ۶۰ هزار تومان، پرتقال ناول جنوب ۳۰ تا ۷۰ هزارتومان، پرتقال شمال ۱۲ تا ۴۰ هزارتومان،کیوی ۸۰ تا ۱۳۰ هزارتومان، نارنگی یافا ۲۰ تا ۵۰ هزارتومان،نارنگی تانجلو ۲۰ تا ۵۰ هزارتومان،هندوانه ۸ تا ۱۷ هزارتومان و خرمالو ۲۵ تا ۷۰ هزارتومان است که با احتساب حداکثر ۳۰ تا ۳۵ درصد سود در خرده فروشی باید عرضه شود.
کارگر ادامه داد: با توجه به شرایط مساعد تولید و فراوانی بار پیش بینی می شود که نوسان قیمتی در بحث بازار رخ ندهد و در برخی کالاها بدلیل تقاضای بیشتر در حد ۲ هزارتومان نوسان قیمت داشتیم.
با وجود فراوانی کالا در آستانه شب یلدا، مردم نارضایتی هایی هم نسبت به نوسان قیمت ها نسبت به سال قبل دارند به طوریکه تامین سفره شب یلدا به یکی از دغدغه های اصلی قشر حقوق بگیر و کارمند تبدیل شده است.
قیمت آجیل و خشکبار شب یلدا نوسانی ندارد
علیرضا ارزانی ممقانی، رئیس کارگروه آجیل و خشکبار گفت: با توجه به آنکه برداشت آجیل و خشکبار در ماه های مهر و آبان انجام می شود و تا شب یلدا زمان زیادی از فصل برداشت نگذشته است، از این رو کمبودی در بحث عرضه نداریم.
او با بیان اینکه امسال در تولید آجیل و خشکبار به جزء فندق مشکلی وجود نداشت، افزود: با توجه به کاهش میزان صادرات نسبت به سال قبل و عدم حبابی بودن قیمت و از طرفی کاهش فروش داخل بدلیل شرایط اقتصادی مردم، قیمت آجیل و خشکبار نوسانی نداشته است.
ارزانی ممقانی، قیمت هرکیلو فندق با پوست را ۷۰۰ تا ۸۵۰ هزارتومان اعلام کرد و گفت: نرخ کنونی هرکیلومغز فندق در میادین عمده فروشی یک میلیون و ۱۵۰ تا یک میلیون و ۴۰۰ هزارتومان، پسته فندقی ۵۰۰ تا ۶۵۰ هزارتومان، پسته اکبری ۵۸۰ تا ۹۵۰ هزارتومان، بادام هندی ۸۰۰ تا یک میلیون و ۲۰۰ هزارتومان، مغز بادام ۶۵۰ تا ۹۵۰ هزارتومان، بادام منقا ۴۵۰ تا ۷۰۰ هزارتومان، مغز گردو ۳۶۰ تا ۶۰۰هزارتومان،گردو با پوست ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزارتومان، توت خشک ۳۵۰ تا یک میلیون تومان، برگه زردآلو از ۳۵۰ تا ۵۵۰ هزارتومان، آجیل ۴ مغز ۵۶۰ تا یک میلیون و ۱۰۰ هزارتومان، تخمه آفتابگردان ۱۵۰ تا ۱۹۰ هزارتومان، تخمه ژاپنی ۲۲۰ تا ۴۰۰ هزارتومان، نخودچی ۱۲۰ تا ۱۷۰ هزارتومان، کشمش ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزارتومان، انجیر ۳۵۰ تا ۹۰۰ هزارتومان، تخمه کدو ۲۷۰ تا ۳۹۰ هزارتومان و آجیل شب یلدا ۳۰۰ تا ۷۵۰ هزارتومان است که با احتساب ۱۲ درصد سود باید بدست مصرف کننده برسد.
رئیس کارگروه آجیل و خشکبار گفت: به مردم توصیه می شود که از واحدهای صنفی معتبر خرید کنند ، در غیراین صورت احتمال عرضه آجیل های بی کیفیت وجود دارد، همچنین مردم خریدها را به ساعات پایانی موکول نکنند چون فرآوری آجیل و خشکبار زمان بر است.
آجیل یکی از اقلام پرطرفدار در شب یلداست که قیمت آن به نوع آجیل و فصل برداشت بستگی دارد.
قیمت شیرینی شب یلدا تابع کیفیت و مواد اولیه مصرفی است
همچنین علی بهره مند، رئیس اتحادیه شیرینی فروشی و کافه قنادی تهران گفت: با توجه به آنکه قیمت گذاری دستوری برای شیرینی نداریم، از این رو شیرینی فروشی ها براساس مواد اولیه مورد استفاده و عرضه و تقاضا قیمت ها را تعیین میکنند.
به گفته او، قیمت شیرینی برحسب کیفیت و رتبهبندی توسط قنادیها تعیین میشود، اما انتظار میرود قنادان محصول باکیفیت را با قیمتهای مناسب به دست مردم برسانند.
بهره مند با بیان اینکه کمبودی در بحث مواد اولیه شیرینی شب یلدا نداریم، گفت: از مردم تقاضا داریم که شیرینی و کیک یلدایی مورد نیاز خود را از شیرینی فروشی ها و قنادی های معتبر خریداری کنند و در صورتی که شهروندان در خصوص کیفیت و قیمت محصولات عرضه شده در قنادیها و شیرینی فروشیهای تهران شکایتی داشته باشند، میتوانند با شماره تلفن ۶۶۹۴۴۴۱۱ و ۶۶۹۴۴۴۹۹ با اتحادیه قنادان مربوطه تماس بگیرند.
قیمت مرغ در شب یلدا ارزان شد
در ادامه هم علی ابراهیمی، مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: با توجه به حجم جوجه ریزی های اخیر و تولید، قیمت هرکیلو مرغ زنده ۱۰ هزارتومان کاهش داشته به طوریکه از ۶۵ هزارتومان به۵۵ هزارتومان رسیده است. با توجه به حجم تولید و عرضه مرغ، کمبودی در توزیع مرغ شب یلدا نداریم.
ابراهیمی ادامه داد: در حال حاضر هرکیلو مرغ زنده ۱۰ هزارتومان کمتر از نرخ تمام شده تولید عرضه می شود که استمرار این روند زنگ خطری است که انتظار میرود هرچه سریع تر پشتیبانی امور دام اقدام به خرید حمایتی یا فراهم کردن فضای صادراتی کند.
بنابر اعلام سرپرست دفتر امور طیور وزارت جهاد کشاورزی سقف قیمت هرکیلوگرم مرغ برای مصرفکننده ۹۰ هزار تومان است و عرضه مرغ بالاتر از این نرخ مصداق گرانفروشی است.
تعادل در بازار ماهی شب یلدا برقرار است
فخرالدین احمدی، مسئول آبزیان اتحادیه پرنده و ماهی از تعادل بازار ماهی خبر داد و گفت: با توجه به شرایط مساعد صید و پرورش، کمبودی در عرضه ماهی شب یلدا نداریم. با توجه به آنکه ماهی شب چله بر سفره خانوارها یک سنت دیرینه است، از این رو ازدیاد تقاضا ممکن است تا حدودی برنوسانات بازار اثر بگذارد.
احمدی با بیان اینکه هفته گذشته قیمت هرکیلو ماهی شیرجنوب ۴۰۰ هزارتومان بود، افزود: با توجه به شرایط مساعد صید قیمت هرکیلو ماهی شیز به ۲۰۰ هزارتومان رسیده است.
مسئول آبزیان اتحادیه پرنده و ماهی قیمت هرکیلو قزل آلا در عمده فروشی را ۱۷۰ هزارتومان، سالمون ۲۰۰ هزارتومان،شوریده ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزارتومان و آزاد ۷۵ تا ۸۰ هزارتومان اعلام کرد و گفت: اختلاف منطقی قیمت ماهی از عمده فروشی تا خرده فروشی ۱۵ درصد است و خوشبختانه امسال بدلیل شرایط مساعد تولید کمبودی در عرضه ماهی نداریم.
با توجه به آنکه میوه و آجیل از جمله اقلام اصلی سفره شب یلدا خانوار در اجرای این سنت دیرینه است، از این رو انتظار می رود با تشدید نظارت دستگاه های متولی بر سطح بازار جلوی التهابات بازار و گرانفروشی ها گرفته شود تا افراد سودجو نتوانند در ساعات پایانی این اقلام را با قیمتهای دلخواه در سطح بازار عرضه کنند./ باشگاه خبرنگاران جوان